Alte știri

Rusia se oferă să-l vindece pe Trump de Covid-19. Kim Jong Un îi transmite ”salutări”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președinții Coreei de Nord și ai Rusiei i-au trimis mesaje de încurajare preşedintelui american, Donald Trump, după ce acesta a fost testat pozitiv la noul coronavirus.

Astfel, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, i-a urat să se vindece “cât mai curând posibil”, a anunţat sâmbătă agenţia de stat KCNA, preluată de AFP și citată de Agerpres.

El şi-a exprimat simpatia faţă de preşedinte şi Prima Doamnă”, potrivit KCNA. “El a spus că speră sincer că se vor face bine cât mai curând posibil. El şi-a exprimat speranţa că vor depăşi această situaţie. El le-a transmis călduroase salutări”, a adăugat agenţia oficială de la Phenian.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, a fost pentru prima dată când Kim Jong Un a transmis un astfel de mesaj unui lider testat pozitiv la COVID-19.

Relaţiile dintre Donald Trump şi Kim Jong Un erau reci la începutul mandatului preşedintelui SUA, înainte de a cunoaşte o bruscă încălzire cu începere din iunie 2018, cu trei întâlniri faţă în faţă. Aceste întrevederi nu s-au soldat, însă, cu niciun rezultat concret în privinţa denuclearizării Coreii de Nord.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat la jumătatea lui septembrie că discuţiile continuă în culise. Donald Trump a descris mereu relaţia sa strânsă cu Kim Jong Un ca una dintre reuşitele sale în politica externă.

Rusia este dispusă să-l vaccineze pe Trump, dacă acesta cere ajutorul

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat convins că “optimismul” şi “vitalitatea” omologului său Donald Trump, testat pozitiv la COVID-19, îl vor ajuta să învingă virusul.

“Sunt convins că vitalitatea dumneavoastră naturală, vigoarea spiritului şi optimismul vă vor ajuta să depăşiţi acest virus periculos”, a declarat preşedintele rus într-o telegramă către Trump, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Pe de altă parte, Alexander Gintsburg, șeful Centrului Gamaleya, care a creat primul vaccin împotriva COVID-19, a declarat pentru RIA Novosti că îl poate ajuta pe bolnavul președinte american Donald Trump, dacă acesta face un apel oficial către autoritățile ruse.

“Cred că, dacă se vor adresa oficial autorităților ruse, vom putea să-i ajutăm”, a adăugat Gunzburg.

Și șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, organizaţie care a fost acuzată de preşedintele SUA de incompetenţă în gestionarea pandemiei, a postat de asemenea pe Twitter “cele mai bune urări pentru o recuperare completă şi rapidă” cuplului prezidenţial.

În aprilie, Trump, criticat în Statele Unite pentru gestionarea crizei, a lansat un atac complet asupra OMS, acuzând-o că este prea apropiată de China, de unde a început epidemia, după ce a întârziat să avertizeze despre pericolele bolii, şi a demarat procedurile de retragere din organizaţie, al cărei principal contribuitor este Washingtonul.

Donald Trump a anunţat vineri dimineaţă că a fost testat pozitiv la coronavirus. La sfârşitul zilei, el a fost transportat cu elicopterul la un spital militar de la periferia Washingtonului.

Preşedintele american este îngrijit cu un tratament experimental împotriva COVID-19, anticorpi de sinteză, dar este obosit, a anunţat vineri medicul Casei Albe, fără să ofere mai multe detalii despre simptomele preşedintelui.

loading...

Comments are closed.