Alte știri

Rusia se pregătește de război în zona care cuprinde sudul Ucrainei, al Moldovei și României

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia se pregătește de război în zona care cuprinde sudul Ucrainei, al Moldovei și României. Scopul ar fi protejarea regiunii separatiste transnistrene, pe care o tratează ca pe un valoros cap de pod în zona controlată de NATO.

Portalul topwar.ru scrie că, în condițiile create, pentru a-și păstra statutul de supraputere, Rusia va trebuie să recurgă la măsuri drastice, având în vedere un război. Publicația oferă și câteva indicii privind un posibil scenariu al conflictului care este pe cale să fie dezghețat.

Primul impediment pentru Moscova este sistemul de protecție antiaeriană, întărit de Ucraina în regiunea Odesa, dar și cel al României, care în viitorul apropiat va fi întărit cu rachete americane Patriot.

În acest context, scenariul descris de publicație prevede crearea unui coridor terestru și aerian până la Tiraspol. Un rol-cheie aici îi va reveni flotei Mării Negre a Rusiei, dotată cu rachete de croazieră, pentru a lovi ținte pe teritoriul Ucrainei, Moldovei și României.

Ținând cont că Ucraina dispune în regiune de rachete antiaeriene, scenariul presupune implicarea avioanelor dotate cu rachete anti-radar, dislocate în Belbek, din peninsula Crimeea. Va urma debarcarea trupelor aeropurtate, care să asigure salvarea regimului de la Tiraspol de ceea ce Moscova numește blocadă, invocând instituirea controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei dintre cele două țări. În ultimul timp, amenințările privind o posibilă dezghețare a conflictului transnistrean răsună tot mai des de la Tiraspol și de la Moscova.

Iar vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat persona non grata în Moldova pentru declarații ofensatoare și mincinoase la adresa moldovenilor, a declarat deschis, că Moldova poate să repete soarta Georgiei, atacată în 2008 de Rusia, cu puțin timp după ce a cerut Kremlinului să-și retragă pacificatorii din regiunile secesioniste din Caucaz.

loading...

Comments are closed.