Rusia și Ucraina schimbă 392 de prizonieri, inclusiv soldați din Mariupol

Rusia și Ucraina au declarat miercuri că au finalizat un schimb de prizonieri, primul de la prăbușirea, săptămâna trecută, a unui avion de transport militar rusesc care, potrivit Moscovei, transporta 65 de soldați ucraineni înaintea unui schimb similar, scrie Rador.ro

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Ucraina a reușit să întoarcă 207 de prizonieri: 180 de soldați și sergenți și 27 de ofițeri. Jumătate dintre aceștia au apărat orașul Mariupol, conform lui Zelenski.

„Ne amintim de fiecare ucrainean aflat în captivitate. Atât soldați, cât și civili. Trebuie să-i aducem pe toți acasă. Lucrăm la asta”, a menționat Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Departamentul guvernamental ucrainean însărcinat cu prizonierii de război a declarat că ceea ce a fost cel de-al 50-lea schimb de prizonieri de acest fel a returnat acasă soldați implicați în apărarea orașelor Mariupol și Herson, precum și soldați capturați de Rusia pe Insula Șerpilor din Marea Neagră.

Acesta a precizat că pușcași marini și medici militari s-au numărat printre cei înapoiați și a spus că 36 dintre ucrainenii întorși aveau răni sau boli grave.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că fiecare parte a primit înapoi câte 195 de prizonieri.

“La 31 ianuarie, ca urmare a procesului de negociere, 195 de militari ruși care se aflau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați din teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimbul lor, exact 195 de prizonieri din cadrul forțelor armate ale Ucrainei au fost predați”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Menționăm că cele două țări au efectuat schimburi periodice de prizonieri prin intermediari de când a început războiul, în urmă cu aproape doi ani, în pofida absenței unor discuții de pace între ele din primele luni ale conflictului.

Cel mai recent și cel mai mare schimb a avut loc la 3 ianuarie, când cele două țări au schimbat un total de 478 de prizonieri, în urma medierii EAU.

Rusia susține că Ucraina a doborât cu o rachetă sol-aer avionul care transporta prizonieri pentru schimbul de săptămâna trecută și că toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise. Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că a doborât avionul și a cerut dovezi cu privire la persoanele care se aflau la bord.

Total
0
Shares
Total
0
Share