Externe

Rușii care vor critica pe internet autoritățile riscă amenzi și chiar închisoare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul rus a aprobat o lege controversată ce permite autorităţilor să reţină orice persoană care dă dovadă de „lipsă de respect” faţă de guvern sau oficiali ruși, inclusiv faţă de preşedintele Vladimir Putin, pe reţelele de socializare online, relatează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax și MOLDPRES.

Legea, despre care criticii spun că reaminteşte de perioada sovietică, stipulează o amendă de până la 100.000 de ruble pentru mesaje „indecente”, postate pe reţelele de socializare online, care demonstrează „lipsă de respect faţă de societate, ţară, simbolurile oficiale, constituţie şi autorităţi”.

Persoanele care postează astfel de mesaje în mod repetat pot fi pedepsiţi cu până la 15 zile de închisoare.

„În curând vom spune glume despre autorităţi în şoaptă, în bucătărie”, a declarat Serghei Şvakin, un avocat de la Moscova.

„Dacă nu o să îi mai spui unui nebun că e nebun, asta nu înseamnă că nu o să mai fie nebun”, a declarat un parlamentar din cadrul formaţiunii politice LDPR, care de obicei susţine Kremlinul.

Susţinătorii legii insistă că această nu reprezintă o formă de cenzură, iar autorităţile „merită respect”. Putin este aşteptat să semneze legea în următoarele săptămâni.

Legea a fost aprobată de Parlament după ce sondajele au arătat că încrederea în Vladimir Putin a scăzut la 33% din cauza legii privind vârsta de pensionare.

loading...

Comments are closed.