Alte știri

Rușii le fac turcilor prima centrală nucleară a țării. Vladimir Putin și Recep Erdogan salută „un simbol al prieteniei”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rușii le construiesc turcilor prima centrală nucleară a țării, la Akkuyu, în provincia Mersin, din sudul țării. Centrala va fi gata în 2023, iar președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au urmărit împreună, online, inaugurarea celei de-a treia faze a proiectului, salutând „prietenia” dintre popoarele lor. Abia reconciliată cu Moscova după interese contrare pe care cele două țări le au în Siria și Libia, Ankara a anunțat că este ferm hotărâtă să-şi aprofundeze relaţiile cu Moscova şi în alte domenii, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea pentru securitate în regiune.

Lucrările la proiectul în valoare de 20 de miliarde de dolari au început în 2018. Compania rusă Rosatom deţine 99,2% din proiect, iar ingineri turci sunt instruiţi în Rusia pentru a opera în viitor centrala, care va fi prima facilitate de acest gen din Turcia.

Centrala nucleară construită de Rusia în Turcia şi care urmează să devină operaţională în 2023 ilustrează strânsa cooperare dintre cele două ţări, au declarat miercuri preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, relatează agenția germană de presă dpa, preluată de Agerpres.

„Vedem acest proiect-gigant drept un simbol al cooperării turco-ruse”, a spus Recep Erdogan într-o videoconferinţă cu președintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a numit „dragul meu prieten”. Erdogan şi Putin au urmărit împreună, prin videolink, inaugurarea fazei a treia de construcţie a centralei de la Akkuyu, din sudul Turciei.

Vladimir Putin a salutat la rândul său proiectul centralei drept un „simbol al prieteniei” şi a subliniat că aceasta va „contribui la securitatea energetică a Turciei”.

Prima unitate a centralei, care va avea în final patru reactoare, este programată să devină operaţională în 2023, când se împlinesc 100 de ani de la fondarea republicii turce, a menţionat Erdogan. Acest proiect „strategic” va asigura în final 10% din electricitatea Turciei, a adăugat el.

Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat miercuri că în cursul acestui an va începe construirea celei de-a patra unităţi a centralei de la Akkuyu şi a menţionat că Ankara este ferm hotărâtă să-şi aprofundeze relaţiile cu Moscova şi în alte domenii, inclusiv în ce priveşte cooperarea pentru securitate în regiune.

Turcia şi Rusia au ajuns la un compromis fragil în Siria şi Libia, deşi susţin tabere opuse, şi monitorizează împreună armistiţiul din Nagorno-Karabah, aminteşte dpa.

loading...

Comments are closed.