Ruslan Codreanu solicită acțiuni din partea primarului Ion Ceban referitor la CRIZA ENERGETICĂ

Ruslan Codreanu, președintele Partidului Puterea Oamenilor vine cu un mesaj către Primarul general al capitalei, Ion Ceban, în contextul crizei energetice. Codreanu susține că nu doar Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică și solicită ca această criză să nu fie politizată.

Totodată, acesta mai afirmă că primarul general al capitalei este obligat să convoace Consiliul Municipal pentru a revizui bugetul anului 2021 și a realoca bani, în contextul actualei crize de gaze și crize pandemice. Primăria Chișinău trebuie să urmeze exemplu orașelor mari din jur, cum ar fi Iași, Timișoara, Oradea, Cluj, toate taie din bugetele de investiții pentru a plăti facturile la gaz, energie termică și energie electrică și facturile oamenilor care sunt la limita sărăciei. Să nu dea cu var, dar să vină cu soluții pentru cetățenii municipiului.

”Către Ion Ceban, Primar General al municipiului Chișinău

Domnule Iv Ceban,

Moldova se confruntă cu două crize fără precedent. Trăim timpuri grele, iar pentru ca vremurile să fie mai bune, Dvs. sunteți cel care trebuie să contribuie și să lucreze. Nu ne putem juca în nisipieră și să ne prefacem că prioritatea Primăriei sunt terenurile de joacă pentru ca partidul socialiștilor să aibă cu ce să se laude. Veți termina asta după ce va trece iarna. Pentru că această iarnă va fi una grea.
În calitate de cetățean, dar și ca fost primar interimar al municipiului, dar și colegul Dvs. în Consiliul Municipal Chișinău, vin cu rugămintea și solicitarea să întreprindeți următoarele acțiuni:

  1. Să convocați Consiliul Municipal pentru a revizui bugetul pentru 2021 și a realoca banii în contextul crizei energetice și crizei pandemice. Să nu fiți luați iarăși prin surprindere!!
  2. Să realocați banii pentru FONDUL DE REZERVĂ, în contextul crizei energetice care este în toată Europa și crizei pandemice, mai ales că tot nu ați reușit să implementați mai mult de jumate din proiectele promise.
  3. Să elaborați mecanismul de subvenționare a prețului energiei termice, gazelor naturale, energii electrice pentru populația municipiului Chișinău. Anul acesta nu va fi suficient mecanismul anilor precedenți și oamenii în necesitate vor fi mai mulți decât doar 30 mii de persoane și sumele vor fi diferite, dat fiind majorările care ne așteaptă.
  4. Nu așteptați scenarii de la guvern pentru a trece iarna. Ca să aveți pe cine da vina. Înțeleg că așa e mai ușor, aștepți alții să facă și dacă cumva ceva nu e de bine, tragi dividente politice. Negocierile pentru un contract nou de livrare a gazului pot dura și un an. Dacă nu credeți, întrebați colegii dvs. de partid mai în vârstă, cât au durat negocierile cu Gazprom în criza cu gazul natural din 2005-2006. Atunci când în decembrie 2 săptămâni am stat fără gaz, ca după să acceptăm tot ce ni s-a băgat pe gât?
  5. NU POLITIZAȚI și NU SPECULAȚI această criză ENERGETICĂ în plină criză PANDEMICĂ. Dar să vă pregătiți din timp. Bănuiesc că deja cunoașteți că în municipiu avem peste 300 de instituții de învățământ.

Pentru ca să fie clar, criza energetică nu vizează doar Moldova, însă toată Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent. Prețul gazelor naturale e de șase ori mai mare în comparație cu anii precedenți

Experții spun că această criză poate fi comparabilă cu embargoul petrolier arab din anii 1970 – cu consecințe economice, sociale și politice grave. Tot experții în domeniul explică că prețul țițeiului este la un nivel maxim din ultimii 5 ani, în timp ce prețurile la gazele naturale cresc cu peste 500% de la an la an. Cererea de energie reapărută post-Covid, fenomenele meteorologice extreme (valuri de căldură fără precedent și ierni prelungite), întreruperile lanțului de aprovizionare și stocarea slabă regională și globală au contribuit la criza actuală a Europei.

Această scurtă incursiune în subiect o fac doar pentru că dvs., Ion Ceban și echipa dvs. din primărie, vă faceți că afară e luna lui iunie, iar pe noi nu ne așteaptă iarna înainte. Opriți-vă din dat cu VAR și veniți cu soluții pentru cetățenii municipiului. Orașele mari din jur, Iași, Timișoara, Oradea, Cluj, toate taie din bugetele de investiții pentru a plăti facturile la gaz, energie termică și energie electrică și facturile oamenilor care sunt la limita sărăciei (noi avem în municipiu peste 30% din aceștia)”, este adresarea lui Codreanu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share