Economic

S.A. Apă-Canal va percepe plata în funcţie de gradul de poluare a apelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Chişinău” intenţionează din 2018 să majoreze tariful pentru agenţii economici pentru utilizarea apei în funcţie de gradul de poluare.
Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul „Apă-Canal”, Veronica Herţa, a spus că iniţiativa vine în contextul poluării rîului Bîc şi al volumului mare de ape uzate evacuate.

„Noi înşine ne construim viitorul şi de noi depinde ce vom lăsa generaţiilor viitoare. Calitatea apei din rîu devine tot mai rea pe zi ce trece, din cauza apelor uzate care ajung aici. Din întregul oraş, în rîul Bîc ajung lunar 40 de tone de ape uzate. Aceeaşi cantitate de apă este evacuată lunar de 30-40 de agenţi economici. Legislaţia actuală obligă fiecare întreprindere, indiferent că e de producere sau de acordare a serviciilor, să aibă o staţie de preepurare a apei. Staţiile sînt necesare pentru a stabili calitatea apelor uzate la intrarea în Staţia de Epurare a Chişinăului”, a spus ea.

Astfel, experţii „Apă-Canal” au elaborat o nouă metodă de calculare a tarifelor, ce prevede coeficientul 2 pentru o concentraţie a poluării de la 2 la 10 unităţi şi coeficientul 5 pentru mai mult de 10 unităţi. Norma apelor uzate poluate prevede 0,5-1,5 unităţi. În acest caz, tariful nu se va majora.

Herţa a menţionat că unele companii au fost pănă acum privilegiate, deoarece în contractul cu „Apă-Canal” era indicat un coeficient scăzut, însă gradul de poluare a apelor uzate la aceste întreprinderi a fost destul de înalt. În multe cazuri mostrele au fost luate ultima dată în anul 2008.

Agenţii economici vor trebui să semneze noi contracte, în care va fi indicat indicele real de poluare. În decurs de cîteva luni, experţii „Apă-Canal” vor lua mostre de ape uzate de la toate întreprinderile din Chişinău şi vor stabili nivelul de poluare. Astfel, coeficientul va fi inclus la calcularea tarifului. Deocamdată, nu au fost stabilite tarife exacte, dar acestea prevăd majorarea plăţilor de cîteva ori.

Administraţia „Apă-Canal” intenţionează să discute această iniţiativă la sfîrşitul anului 2017 cu Consiliul de directori pentru stabilirea tarifelor la depăşirea concentraţiei maxime admise. În mai, antreprenorii au primit însă facturi pentru canalizare calculate după metoda nouă. Sumele din factori depăşesc de zeci de ori sumele anterioare.

 

loading...

Write A Comment