S-a spart și armonia din Comisia Pre-vetting! Un membru a prins curaj și a semnat 3 opinii separate

Candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorii Ion Chirtoacă (Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani), Marina Rusu, (Judecătoria Cahul, sediul Taraclia) și Alexei Paniș (Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani) au acceptat publicarea deciziilor motivate ale Comisiei Pre-Vetting.

Cele trei decizii de nepromovare a evaluării integrității au fost adoptate cu majoritatea voturilor a cinci membri ai Comisiei. Membrul Comisiei, Vitalie Miron, a formulat o opinie separată în fiecare din cele trei cazuri, care au fost anexate la decizii și aduse la cunoștința candidaților și CSM.

Decizia privind candidatura lui Ion Chirtoacă
Opinie separată
Decizia privind candidatura Marinei Rusu
Opinie separată
Decizia privind candidatura lui Alexei Paniș
Opinie separată

Comisia Pre-Vetting a încheiat evaluarea tuturor candidaților la CSM din rândul judecătorilor de carieră cu 5 decizii de promovare și 23 de nepromovare a evaluării. Până la 9 februarie, 2023, 11 candidați au contestat deciziile de nepromovare ale Comisiei la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pe unul dintre aceste cazuri, CSJ a menținut decizia Comisiei. Audierile pe alte 10 cauze vor fi reluate după examinarea de către Curtea Constituțională a sesizării privind excepția de neconstituționalitate privind ultimele amendamente la Legea nr. 26/2022.

Total
0
Shares
Total
0
Share