Politic

S-au găsit bani: Clădirea din Chișinău în care a fost votată Unirea Basarabiei cu România va fi renovată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, clădire în care în 1918 a fost votată Unirea Basarabiei cu România, va fi recondiționată cu sprijinul României. Banii vor fi oferiți de Primăria Iași, care zilele trecute a adoptat bugetul în acest sens. Astfel, pentru renovarea clădirii vor fi alocați 500.000 de lei românești, echivalentul a peste 2 milioane de lei moldovenești.

Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România este situată în actuala stradă Alexei Mateevici, nr. 111, din municipiul Chișinău, și are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei.
 

În prezent, clădirea Sfatului Țării din Chișinău se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îl recunosc statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.

Unirea Basarabiei cu România s-a votat de Sfatul Țării (Parlamentul) de la Chișinău pe 27 martie 1918. Acest eveniment s-a produs după ce în 1812, Basarabia a fost ocupată de Imperiul Rus. De menționat că în timpul celui de-al doilea Război Mondial, Moldova (teritoriul dintre Prut și Nistru) a fost reocupată de ruși până în 1991, când URSS s-a destrămat iar mica republica și-a proclamat independența.

S-au găsit bani, Clădirea din Chișinău în care a fost votată Unirea Basarabiei cu România va fi renovată, primaria iasi, centenar 100 ani mare unire 1918, chisinau bucuresti 
loading...

Comments are closed.