Un studiu efectuat în anul 2018 a arătat că, dacă reușești să spui în decurs de 1 minut tot felul de injurii, este un semn că ai un IQ ridicat. Pentru a se ajunge la această concluzie au fost analizate mai multe persoane, din punct de vedere al fluenței verbale. Acestea au fost solicitate să utilizeze 10 cuvinte tabu. Diferențele existente nu au fost determinate de sexul persoanelor participante la studiu, ci de nivelul lor de inteligență.
Mai exact, aceia care au putut să utilizeze cuvinte tabu și tot felul de expresii peiorative s-au dovedit a fi mai deschiși și mai inteligenți decât aceia care s-au limitat la a se folosi doar de cuvinte expresive.
Alte studii recente au arătat faptul că persoanele cu un coeficient de inteligență ridicat se culcă seara târziu și că au această tendință încă din anii copilăriei. De pildă, în SUA a fost realizată o cercetare pe adulți tineri. În urma aplicării unor chestionare, s-a observat că aceia care aveau un nivel al IQ-ului în jur de 75 se duceau seara la culcare, în timpul săptămânii, în jurul orei 23:41. În schimb, cei care aveau un IQ în jur de 125, stăteau treji până după miezul nopții (mergeau la culcare în jur de ora 00:29). De asemenea, cei care erau mai inteligenți se trezeau târziu inclusiv în cursul săptămânii.
Experții de la „Universitatea din Minnesota” (SUA) au realizat o corelație între creativitate, mai exact propunerea de soluții inedite pentru rezolvarea unor probleme și tendința de a lucra într-un mediu dezordonat. În acest scop, mai multe persoane au fost rugate să se gândească la moduri noi de utilizare a mingiilor de ping-pong. Unele dintre ele au stat în birouri ordonate, în timp ce altele au lucrat în unele dezordonate.
La sfârșitul testului , s-a sesizat faptul că acelea care au lucrat în locurile cu dezordine au găsit soluții mai originale de valorificare a mingiilor de ping-pong, prin comparație cu acelea care și-au petrecut timpul în birourile cu ordine. Totodată, testele ce țineau de stabilirea coeficientului de inteligență au arătat că persoanele care au lucrat în dezordine au obținut scoruri de IQ mai bune decât acelea din birourile ordonate.
Aceste caracteristici fac și ele parte din trăsăturile unei persoane inteligente, spun specialiștii. În cadrul unui studiu din 2010 s-a arătat că oamenii care au un IQ ridicat au tendința de a respinge lucrurile prestabilite și de a încerca să schimbe organizarea mediului în care trăiesc. Din acest punct de vedere, coodonatorii studiului menționat consideră că acești oameni sunt fie atei, fie au orientare politică liberală.