Social

Salariile și pensiile mici, șomajul și corupția – acestea sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă moldovenii!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, Institutul de Marketing și Sondaje (IMAS) a prezentat un sondaj. Pe lângă problemele politice, care de fapt sunt și esența a majorității sondaje au fost adresate și întrebări de tentă socială. Persoanele intervievate au fost rugate să se refere la situația socială din țară, ca de exemplu problemele majore cu care se confruntă cetățenii și dacă țara ar merge într-o direcție corectă.

Astfel, la întrebarea „Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova”, 34.5% din oamenii chestionați au răspuns că salariile și pensiile mici sunt principala problemă. Pe locul doi și trei, la o diferență foarte mică se situiază șomajul și respectiv corupția. Printre problemele pe care le mai menționează moldovenii sunt sărăcia, migrația populației, drumuri rele dar și probleme mai puțin tipice precum problema unirii cu România sau nerespectarea drepturilor omului.

problemele cetatenilor moldoveni, sondaje imas, sondaje republica moldova

O altă întrebare adresată persoanelor chestionate a fost referitor la nivelul de trai. Cum văd oamenii viața lor acum în comparație cu nivelul de trai pe care îl aveau acum un an și ce așteptări au pentru anul viitor. Astfel 15% din moldoveni afirmă că viața lor este mai bună comparativ cu cea de acum un an, 22% afirmă că situația este ceva mai proastă iar majoritatea, adică 54% din intervievați consideră că nimic nu s-a schimbat.

În ceea ce privește situația de peste un an, 34% din oameni spun că nu așteaptă mari schimbări, iar 32% din cei intervievați sunt optimiști și așteaptă schimbări în nivelul de viață. Totodată, 17% din moldoveni consideră că viața lor se va schimba spre rău. nivel de trai moldova, calitatea vietii moldova, sondaje republica moldova, sondaj imas

Sondajul prezentat de IMAS demonstrează că moldovenii nu prea sunt satisfăcuți de situația economică a Republicii Moldova. Astfel 43% declară că nu sunt deloc mulțumiți, iar 39% sunt puțin mulțumiți. 13% din intervievați au răspuns că „nici nici” iar mulțumiți sunt doar 4%. În același timp, aceleași persoane au fost întrebate dacă sunt mulțumite de felul în care trăiesc. Astfel, 34% nu prea sunt mulțumiți, iar 29% sunt cât de cât mulțumiți. Extrem de nemulțumiți sunt 21%, iar destul de mulțumiți sunt 15% din persoanele intervievate.

gradul de multumire a cetatenilor, sondaje republica moldova, sondaje imas

Veșnica întrebare, acordată în toate sondajele: „Credeți că lucrurile din țară merg într-o direcție corectă sau greșită?” a demonstrat nivelul de pesimism din societatea noastră. Astfel 77% au răspuns că lucrurile merg într-o direcție greșită și doar 18% au spus că într-o direcție corectă. Celelalte 5 % din persoanele intervievate au spus că nu doresc să răspundă.

directia republicii moldova, vector geopolitic moldova, sondaje moldova, sondaje imas

Sondajul a fost făcut în perioada 16 februarie- 6 martie pe un eșantion de 1099 de persoane.

loading...

Comments are closed.