Din 2012 diferența salarială a tot crescut. Aceeaști tendință se observă și în cazul pensiilor. Pesiile bărbaților sunt mai mari decât cele ale femeilor. În 2016 o femeie angajată a pierdut 11 417 lei. Cifra a fost calulată în baza salariului mediu. Venitul salarial mediu anual al unei femei a fost 11 417 lei mai mic decît cel al unui bărbat”, a declarat Natalia Covrig.

De asemenea, în același studiu se arată că în anul  2016 pensia unei femei a fost cu peste 3000 de lei mai mica decât cea  a unui bărbat.

Problema discriminării pe criterii de gen este consecința disbalanței structurale pe care o avem în societate. Remunerarea trebuie să fie egaală pentru munca egală. Trebuie să avem o abordare sistemică. Asta începe atât de la reprezentarea femeilor în organele de conducere, cât și odată cu combaterea stereotipurilor de gen. Femeile sunt prezente în anumite sectorare mai prost plătite, și sunt mai puține în domeniile cu salarii mai mare. De asemenea, femeile care se află în concendiul de maternitate pierd din venituri”, a declarat Yan Fieldman.

Avocatul poporului este de părere că diferențele salariale dintre femei și bărbați au și impact social.

Faptul că femeile înregistrează venituri mai mici afectează în timp dreptul la protecția socială. Dacă vorbim de efecte imediate, este vorba de salariu, care restricționează accesul la anumite servicii, la un nivel de trai corespunzător. La nivel global, diferența dintre veniturile femeilor și cele ale bărbaților este practic de două ori mai mică”,  susține Dumitru Roman.

Alina Andronache, consultant în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, dacă nu vor fi implementate măsurile propuse, diferențele salariale dintre bărbați și femei, an de an, vor crește.