Social

Salarizarea neechitabilă o problemă importantă pentru moldovence! Diferența dintre salariile femeilor și a bărbaților e una colosală

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Republica Moldova, diferența dintre salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor crește în fiecare an. Din anul 2012 și până în 2016, discrepanțele au crescut de 12,9% la 14,5%. Din cauza salarizării neechitabile, pe parcursul anului 2016 o moldoveancă a ratat în medie venituri de 11417 lei. Pentru a ajunge la nivelul de salarizare al bărbatului a trebuit să muncească cu 52 de zile mai mult.

Datele au fost prezentate miercuri, 21 februarie, la o conferință de presă la IPN, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în contextul Zilei Internaționale a egalității salariale.

Femeile din Republica Moldova primesc salarii și pensii mai mici decât bărbații, chiar dacă muncesc la fel de mult ca și ei. Concluzia aparține unui studiu realizat de către Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare”. Astfel, potrivit cercetării, disparențele cu care se confruntă femeile pe piața muncii necesită soluții urgente din partea autorităților, transmite IPN.

Autorii studiului spun că deși în țara noastră există  prevederi care obligă agajatorii să asigure salarii egale pentru femei și bărbați, diferențele salariale în ultimii ani au crescut.

Din 2012 diferența salarială a tot crescut. Aceeaști tendință se observă și în cazul pensiilor. Pesiile bărbaților sunt mai mari decât cele ale femeilor. În 2016 o femeie angajată a pierdut 11 417 lei. Cifra a fost calulată în baza salariului mediu. Venitul salarial mediu anual al unei femei a fost 11 417 lei mai mic decît cel al unui bărbat”, a declarat Natalia Covrig.

De asemenea, în același studiu se arată că în anul  2016 pensia unei femei a fost cu peste 3000 de lei mai mica decât cea  a unui bărbat.

Problema discriminării pe criterii de gen este consecința disbalanței structurale pe care o avem în societate. Remunerarea trebuie să fie egaală pentru munca egală. Trebuie să avem o abordare sistemică. Asta începe atât de la reprezentarea femeilor în organele de conducere, cât și odată cu combaterea stereotipurilor de gen. Femeile sunt prezente în anumite sectorare mai prost plătite, și sunt mai puține în domeniile cu salarii mai mare. De asemenea, femeile care se află în concendiul de maternitate pierd din venituri”, a declarat Yan Fieldman.

Avocatul poporului este de părere că diferențele salariale dintre femei și bărbați au și impact social.

Faptul că femeile înregistrează venituri mai mici afectează în timp dreptul la protecția socială. Dacă vorbim de efecte imediate, este vorba de salariu, care restricționează accesul la anumite servicii, la un nivel de trai corespunzător. La nivel global, diferența dintre veniturile femeilor și cele ale bărbaților este practic de două ori mai mică”,  susține Dumitru Roman.

Alina Andronache, consultant în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a spus că, dacă nu vor fi implementate măsurile propuse, diferențele salariale dintre bărbați și femei, an de an, vor crește.

loading...

Comments are closed.