Sănătate: Apa alcalină și cea produsă prin osmoză inversă

Apa alcalină și cea produsă prin osmoză inversă, sanatate

O întreagă afacere s-a dezvoltat în jurul unei aşa zise ape vindecătoare care poartă tot soiul de nume: apă alcalină, antioxidantă, hexagonală, structurată, micro-apă, sau chiar apă vie. Spirite întreprinzătoare ne asigură că vindecarea şi viaţa bună vin direct de la robinet dacă îţi instalezi un filtru de osmoză inversă. Aşa o fi? Hai să spargem mitul!

Ca să vedem dacă apele alcaline au cu adevărat un beneficiu măsurabil am vorbit cu experţi şi am analizat zeci de studii de specialitate. Să ascultăm părerea medicului.

„Sunt Simona Tivadar, medic primar în diabet, boli de nutriţie şi metabolism. Acum sunt la modă tot felul de prostii. În ultimii ani, orice produs care detoxifica, creste imunitatea şi luptă impotriva cancerului se vinde, indiferent ce porcarie… vă jur, putem vinde caramidă pisată mâine, amestecată cu zăpada asta mizerabila, daca scriem pe ea ca facem aceste trei lucruri vom vinde.”

Fără a intra în detalii care ar fi interesante doar pentru profu de chimie din liceu, putem spune că apa alcalină are un PH ridicat, în timp ce apa tradiţională, aşa cum a venit ea de la Dumnezeu, are un PH neutru, adică nu este nici acidă nici alcalină.

Vânzătorii de lichid alcalin şi de aparate care îl produc susţin că apa alcalină face minuni. Aşa că ar trebui să o cumperi la un preţ pe măsură – am găsit online o sticlă de apă alcalină de 330 de mililitri cu 8 lei. Iar aparatele care ionizează, antioxidează, activează şi hexagonează ajung să coste şi 8.000 de euro.

În realitate, singurul motiv pentru care ar trebui să bei apă alcalină este dacă îţi recomandă medicul specialist. Sunt câteva cazuri în care apa alcalină este benefică pe termen scurt, cum ar fi pentru refluxul gastroesofagian. Însă în rest, apa alcalină e… doar apă.

În fiecare zi mâncăm şi bem lucruri acide şi alcaline fără ca aceasta să aibă vreun efect asupra corpului nostru, care are mecanisme pentru a-şi menţine pH-ul la un nivel stabil. Dacă bem prea multă apă alcalină putem să afectăm acest echilibru, cu efecte serioase precum greaţă, tremor al mâinilor, crampe musculare, confuzie şi ameţeli. Dar tu poate vrei să asculţi medicul. Din nou, Simona Tivadar.

Să se informeze pentru că riscă să se îmbolnaveasca grav, fie prin carenţă de minerale, fie prin alcalinizarea excesivă a apei – este o altă modă care ne dă bătăi de cap…

Carenţa de minerale despre care vorbeşte medicul Simona Tivadar este cauzată de  filtrele de apă prin osmoză inversă, care produc apa demineralizată, dedurizată, nanofiltrată – toate aceeaşi vrajă. Vânzătorii acestor filtre pretind că îmbunătăţesc calitatea apei. În realitate, osmoza inversă elimină mineralele din apă şi îţi pun sănătatea în pericol.

Un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că apa produsă prin osmoză inversă are efecte negative pentru că ne privează de mineralele de care avem nevoie. Apa pe care o bem trebuie să conţină minerale esenţiale cum ar fi calciul şi magneziul, care sunt eliminate prin osmoza inversă. Şi deficienţele de calciu şi magneziu pot avea efecte foarte serioase asupra sănătăţii.

În concluzie, nu arunca banii pe apă alcalină, aparate de alcalinizare sau pe filtre de osmoză inversă. Iar dacă vrei să fii mai sigur pe calitatea apei de la robinet, cumpără un filtru de apă pe bază de cărbune activ care nu ar trebui să te coste mai mult de 500 de lei. Şi ai grijă să schimbi regulat rezerva, pentru că studiile arată că filtrele neschimbate se contaminează cu o mulţime de bacterii.

sursa: Mixuldesanatate.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share