Sandu și Blinken vor susține, la Chișinău, o conferință de presă comună

Maia Sandu va avea o întrevedere, miercuri, 29 mai, cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectuează o vizită la Chișinău. Ea va discuta cu secretarul Blinken despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea țării noastre: dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanți parteneri și susținători ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanțare care depășește 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice. Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană.

Sandu și Secretarul de stat american, Antony Blinken, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:30, la Președinție.

Total
0
Shares
Total
0
Share