Sângele salvează vieți! Îndemnul Ministerului Sănătății: Donează şi tu – dăruiește viață!

„Donează sânge pentru o lume sănătoasă!”, este mesajul din acest an în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este marcată în fiecare an la 14 iunie.  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui desfășoară o campanie de donare națională, oamenii fiind încurajați să salveze vieți prin donarea activă de sânge și componente sanguine. Punctele de recoltare vor activa în toată țara până pe 26 iunie.

În semn de apreciere și recunoștință, MSMPS va oferi 100 de diplome donatorilor de plasmă convalescentă, utilizată în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 în stare gravă și extrem de gravă. Până la moment, 43 persoane s-au însănătoșit datorită tratamentului inclusiv cu plasma convalescentă, la Institutul de Medicină Urgentă și Spitalul Clinic Republican.

La fel, din partea Guvernului, vor fi acordate 3 diplome donatorilor voluntari și sistematici emeriți: Garaba Natalia, din raionul Căușeni, care de 14 ani participă la acțiunile de donare a sângelui, Crăciun Ion, din municipiul Chișinău, care de 11 ani donează sânge sistematic și Gafurova Irina, din raionul Căușeni, care de 11 ani donează sânge voluntar.

Sângele este esențial atât pentru tratament, cât și pentru îngrijiri medicale de urgență. Este utilizat pentru a prelungi și îmbunătăți viața pacienților care suferă de boli mortale și pentru proceduri medicale și chirurgicale complexe. În plus, sângele este utilizat pentru a trata răniții în situații de urgență de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate, etc.) și ajută la salvarea vieții mamelor și nou-născuților.

În ţară sunt efectuate, anual, 80.000 de donări de sânge, dintre care 70 la sută sunt voluntare. Potrivit autorităţilor, cantitatea de sânge recoltată acoperă necesarul pentru 130.000 de transfuzii.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a sublinia importanța sângelui donat, în salvarea unei vieți. Totodată, este un prilej de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor și a încuraja donarea activă de sânge în rândul populației.

Donează şi tu – dăruiește viață!

Menționăm că, de la începutul campaniei, din 25 mai și până în prezent, 3200 persoane au participat la acțiunile de donare organizate de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Informații despre punctele de colectare le găsiți aici: cnts.md

În contextul marcării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, în zilele de 12, 13 și 14 iunie, vor fi organizate activități de donare voluntară a sângelui în regim special, în or. Chișinău,  pe str. Academiei 11 și în or. Balti, pe str. Decebal 113. Programul îl puteți consulta aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share