Săptămâna Patimilor și Vinerea Neagră. Ce trebuie să respecte creștinii în aceste zile

Suntem în ultima treaptă a urcușului duhovnicesc din Postul Învierii Domnului numită: Săptămâna Patimilor sau Săptămâna cea Mare.

„Aceasta este săptămâna trădării și a iertării, a suferinței și a nădejdii”, spune preotul Vasile Manică. Vom afla de la preotul și profesorul de religie ce reprezintă această săptămână, în special Vinerea Neagră, și ce sfaturi duhovnicești ne oferă.

„Săptămâna, numită a patimilor, reprezintă evenimentele tragice din viața Mântuitorului care încep cu ziua de sâmbătă (numită sâmbăta lui Lazăr) și se încheie cu vineri, atunci când Iisus este răstignit pe cruce, ca toți care vor crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică”, menționează Vasile Manică.

Pentru a înțelege toate momentele, preotul a considerat necesar să ne explice cele mai importante evenimente care s-au petrecut în această săptămână:

SĂMBĂTĂ Iisus îl învie pe Lazăr

Spre deosebire de învierea fiicei lui Iair și a tânărului din Nain, Lazăr este înviat peste 4 zile. Pentru saducheii care nu credeau în învierea morților era o minune inexplicabilă. Din acest moment dorința conducătorilor religioși de a-L răstigni pe Iisus este din ce în ce mai mare căci ne spune Sfânta Evanghelist Ioan 11, 53 „Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă”.

DUMINICĂ Iisus intră triumfal în Ierusalim, iar oamenii Î-L declară împărat.

Starea de nemulțumire față de Iisus Hristos a conducătorilor religioși (fariseii și saducheii) crește din ce în ce mai mult.

LUNI Iisus alunga vânzătorii din Templu.

Templul era locul sfânt pentru evrei, doar că în acest loc se comercializau diferite animale și obiecte, astfel transformându-se și într-un loc de negoț.

MARȚI Iisus mustra comportamentul imoral al conducătorilor religioși prin intermediul mai multor pilde, iar ei înțeleg ca pildele sunt despre ei, și încearcă să-L ispitească să găsească un pretext de acuzație (Iisus a fost întrebat dacă este bine ca evreii să plătească taxele Imperiului Roman, apoi care este cea mai mare poruncă în lege și altele).

MIERCURI Iisus este uns cu un ulei mirositor.

Femeia a uns din timp trupul Domnului. La evrei era necesar ca trupul persoanei decedate sa fie uns cu uleiuri mirositoare, (de aici și denumirea de Femei Mironosițe) dat fiind faptul ca Iisus a fost răstignit vineri, iar sâmbătă era Paștele Evreilor și nu era permis de a merge la mormânt, aceasta femeie a anticipat acest moment al ungerii trupului Domnului. Tot miercuri Iuda Î-L trădează pe Iisus pentru 30 de arginți.

JOI seara are loc Cina cea de Taină.

Iisus le spune ucenicilor că toți vor găsi o poticnire și se vor dezice de El, ucenicul Petru a zis că nu se va dezice, iar Iisus I-a spus că se va lepăda de 3 ori.

După Cina cea de Taină, Iisus merge împreună cu ucenicii săi (fără Iuda) în grădina Ghetsimani. Mai târziu Iuda vine cu fariseii și soldații și Îl arestează pe Iisus, după care este dus în Sinedriu (tribunalul evreilor). Iisus este acuzat de blasfemie (defăimarea lui Dumnezeu, caci Iisus a spus că El este Fiul Lui Dumnezeu.) Sinedriu decide să-L răstignească pe Iisus, însă fără acordul guvernatorului din partea imperiului Roman nu puteau face nimic.

VINERI. Vineri dimineața Iisus este dus la Pilat din Pont (sau Ponțiul Pilat). Inițial Pilat nu a oferit acordul pentru a fi răstignit.

Dorința de a-și păstra funcția și presiunea din partea conducătorilor religioși, pentru Pilat erau mai importante decât viața lui Iisus.

Dat fiind faptul că a doua zi (sâmbătă) era Paștele evreilor și romanii ofereau posibilitatea să elibereze un prizonier, Pilat oferă posibilitatea ca evreii să aleagă pe cine să elibereze: Pe Iisus care era acuzat de blasfemie sau pe Baraba care era acuzat de tâlhărie și omoruri. Conducătorii religioși au decis ca pe Iisus să-L răstignească, iar pe Baraba sa-l elibereze.

Pilat se spală pe mâini dând de înțeles că el nu poartă nicio vină, de răstignirea Lui Iisus.

Iisus este răstignit pe Cruce alături de 2 tâlhari, deasupra capului lui Iisus a fost pusă o tăbliță cu textul „Iisus Nazarineanul, Împăratul iudeilor”, în 3 limbi: evreieşti, latineşti şi greceşti. (La răstignirile de astăzi se poate observa inițialele INRI). Așadar vinerea marea ne aduce aminte de batjocorirea, răstignirea și moartea Mântuitorului.

Vinerea Neagră

În tradiția populară există foarte multe superstiții legate de această zi, însă preotul spune că toate acestea sunt un fals și nu trebuie să credem în superstițiile legate de pericole, boală și spirite rele:

„Bătrânii spun că oamenii alergau desculți prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul – Creștinul trebuie să alerge spre biserică către Hristos care este calea, adevărul și viața.
Nu se mănâncă urzici, nu se folosește oțet în alimentație, nu se tunde. Aceste aberații sunt străine bisericii și cred în ele doar oamenii care nu au credință în Dumnezeu, sau credința este una formală. În această zi creștinii ar trebui să participe la Slujbele religioase și să înțeleagă importanța jertfei de pe cruce, evitând superstițiile și tradițiile populare”.

Ce trebuie să facă creștinii în această săptămână?

Preotul Vasile ne oferă câteva sfaturi referitor la această săptămână și zi (Vinerea Neagră), iar fiecare decide dacă să le respecte sau nu:

„Creștinii ar trebui în această săptămână să amplifice lectura biblică, participare la viața cultică, rugăciunea pentru a fi părtași a Patimilor și Învierii Domnului Hristos.

Păstrați-vă credința și râvna (nu doar în suflet), și în perioada Săptămânii Patimilor, cu toate că este pandemie.

Ucenicii s-au închis de frica Iudeilor (după ce a fost răstignit), noi însă să ne descătușăm de frica și îndoiala care ne împiedică să participăm la slujbele religioase, dar totodată să manifestăm o cultură demnă de creștini prin respectarea tuturor normelor sanitar-epidemiologice.

Făceți-vă timp pentru Iisus, trebuie să fim părtași la suferințele Domnului Iisus, să participăm la slujbele religioase care reflectă evenimentele premergătoare Învierii. În lipsa înțelegerii și trăirii acestor momente, Învierea Domnului va fi doar despre miel, oua și bucate.

Evitați să judecați pe cei care participă sau nu participă la slujbele divine.

Evitați să vă rezumați doar la gătit bucate sau la curățenia din case și curte, avem nevoie să facem curățenie și în suflet, prin mărturisire și împărtășire, și schimbarea vieții noastre.

Citiți din Sfânta Scriptură împreună cu copiii și explicați importanța Jertfei pe Cruce a Domnului Iisus, dacă nu înțelegeți mergeți la biserică și sunt sigur că preotul va explica anumite lucruri.

Fiți exemple de trăire adevărată pentru copii și nepoți”.

Iar la final vă lăsăm o îndrumare duhovnicească a preotului:

„Dacă n-ar fi fost răstignit Iisus, n-ar fi fost înviere, dacă n-ar fi fost învierea, noi n-am fi avut posibilitatea de a dobândi Împărăția Cerurilor, căci Hristos este învierea și viața. Sfântul apostol Pave, ne îndeamnă „Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți”.
1 Cortineni
10, 31.
Sărbători binecuvântate alături de Iisus”.

Sursa: Ea.md

 

Total
0
Shares
Total
0
Share