Șapte trucuri pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale

revizie tehnica, automobile, tehnologii
 

Achiziția unei mașini nu este de fiecare dată o afacere avantajoasă pentru oricine. Mai ales dacă noul proprietar nu știe să-și îngrijească automobilul. Pentru o durată de viață mai mare a mașinii, în condiții impecabile, fiecare șofer trebuie să respecte câteva reguli de mentenanță. Toate acestea trebuie luate în calcul atunci când plănuiești să îți cumperi o mașină, pentru că, în timp, pot reprezenta o cheltuială importantă pentru orice buzunar.

7 trucuri pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale:

1. Schimbarea uleiului de motor

O componentă vitală a mașinii tale este motorul. Pentru a nu risca probleme extrem de grave ale componentelor sale, este foarte important ca uleiul de motor să fie schimbat la un interval regulat de timp. Ai grijă ca de fiecare dată să folosești lubrifiantul potrivit mașinii tale și să îl schimbi o dată pe an sau la 10.000 sau 15.000 km, în funcție de tipul de ulei folosit. În caz contrar, motorul riscă să fie afectat extrem de grav, uleiul de motor facilitând sau chiar eliminând complet frecarea între componentele de bază aflate mereu în mișcare, precum pistoanele din interiorul cilindrilor. Un motor avariat din cauza neschimbării uleiului va duce la costuri extrem de mari pentru reparații.

2. Revizia la timp

Revizia periodică a mașinii tale este unul dintre pașii esențiali pentru a avea mereu un automobil care funcționează perfect. Fiecare producător auto oferă și recomandări pentru toate modelele lansate cu perioadele de timp la care o revizie trebuie efectuată. Drumurile lungi și solicitante, șoselele de proastă calitate, vremea capricioasă și stilul de condus pot afecta piesele mașinii tale, care se pot uza uneori mai devreme decât te aștepți. O revizie periodică te poate ajuta să identifici anumite probleme, înainte ca acestea să producă pagube mai mari și mult mai costisitoare automobilului tău.

3. Filtrele trebuie schimbate periodic

Filtrul de ulei al mașinii trebuie schimbat la 10.000 km parcurși, pentru ca filtrul de polen și cel de aer să fie înlocuite la 25.000 km. În caz contrar, consumul mașinii va crește exponențial, iar uzura pieselor va fi mult mai mare. O cheltuială nesemnificativă la un interval regulat de timp te va putea ajuta să scapi de costuri uriașe pe viitor.

4. Schimbă sistemul de distribuție și bateria

Evită apariția unor probleme neplăcute la motor, prin schimbarea curelei de distribuție, după ce mașina a depășit 100.000km parcurși. După 90.000 de kilometri sau chiar mai devreme e important să schimbi și bateria mașinii. Spre exemplu, o iarnă rece în care mașina nu mai este pornită deloc, ar putea însemna o cheltuială obligatorie pentru o baterie nouă de mașină.

5. Ține mașina curată

Pentru o durată mai mare de viață a mașinii e foarte important să nu uiți să îți speli regulat automobilul. În timp, petele de mizerie pot da naștere punctelor de rugină care îți vor afecta caroseria mașinii.

6. Uzura plăcuțelor de frână

Mulți șoferi aleg să schimbe plăcuțele de frână abia în clipa în care acestea nu mai reușesc să țină în trafic. Aceasta este însă o greșeală care ți-ar putea afecta discurile de frână și chiar și  etrierele, care s-ar putea dovedi o cheltuială mai greu de suportat.

7. Verifică și schimbă lichidele mașinii

Pentru ca o mașină să funcționeze perfect, lichidele trebuie schimbate regulat. La 25.000 kilometri, schimbă lichidul de transmisie, pentru ca peste 50.000 de kilometri să fie necesară schimbarea lichidelor pentru frână, servodirecție și de răcire a mașinii.

Bucură-te mai mult timp de mașina ta printr-o întreținere mai atentă. Costurile pentru micile lucrări de mentenanță te vor salva de probleme mult mai grave pe viitor și vor lungi durata de viață a automobilului tău.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share