Sărbătorile: risc major de accidente. Cum pot fi evitate

Târgul de Crăciun

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, însă perioada festivă din an nu aduce cu ea doar bucurie și relaxare, ci și o doză suplimentară de stres cauzată de presiunea deadline-urilor strânse la birou și de alergătura după cadouri, scrie Cotidianul.ro

Agitația, listele nesfârșite de lucruri care trebuie finalizate înainte de vacanță și lipsa concentrării duc adesea la accidente, atât la serviciu, cât și acasă. De altfel, potrivit studiilor făcute la nivel european, în luna decembrie numărul incidentelor care pun în pericol viața și sănătatea crește, pe măsură ce ne apropiem de Sărbători.

Astfel, o statistică făcută de National Accident Helpline din Marea Britanie arată că mai mult de 80.000 de persoane au nevoie de spitalizare în perioada Crăciunului din cauza accidentelor survenite în urma căzăturilor, tăieturilor sau arsurilor ocazionate de pregătirile pentru Sărbători. 500.000 de oameni au raportat o scurgere de gaze sau altă defecțiune la instalația de gaze și tot atâția s-au confruntat cu un incendiu la domiciliu, în timp ce numărul celor care au căzut de pe scară în timp ce fixau decorațiunile sare de 2.500.000.

Cauza principală a acestor accidente pare să fie stresul, așa cum arată un studiu realizat la finalul anului trecut de VitalSmarts. Datele obținute au relevat că 50% dintre persoane sunt stresate buget în perioada Sărbătorilor, în timp ce 56% se plâng de lipsa timpului pentru a duce la bun sfărșit tot ce și-au propus.

”Lipsa de concentrare cauzată de oboseala finalului de an la care se adaugă și presiunea legată de finalizarea tuturor task-urilor până la vacanța de Crăciun duc la creșterea riscului de accidente de muncă din neatenție. În plus, montarea decorațiunilor specifice și a bradului la serviciu reprezintă un factor favorizant pentru apariția fracturilor sau a arsurilor. De multe ori, pe fondul grabei și a lipsei de atenție, se fac improvizații la instalația electrică pentru aprinderea luminițelor festive, iar astfel apare riscul de incendiu”, explică Daniel Milicescu, expert în sănătatea și securitatea în muncă.

Care sunt angajații cei mai expuși la accidente în perioada Sărbătorilor

Cele mai expuse la creșterea numărului de accidente sunt sectoarele de producție și construcțiile, acolo unde există planuri lunare care trebuie duse la îndeplinire, iar decembrie are mai puține zile lucrătoare și mai puțin timp pentru realizarea obiectivelor. Motiv pentru care adesea șefii pun presiune suplimentară pe angajați, uneori cu rezultate dezastruoase.

”Din punct de vedere psihologic, apropierea finalului de an se aseamănă cu ultima sută de metri a unei competiții. E momentul cel mai greu, în care capacitatea de muncă și de concentrare a angajaților are de suferit, iar până la burnout nu mai e decât un pas. Pentru a avita aceste riscuri recomandarea este să de adapteze planurile de muncă din timp, astfel încât ultima lună din an să fie ceva mai relaxată și să se elimine astfel riscurile de accidente survenite pe fond de oboseală, accidente care se pot dovedi deosebit de costisitoare pentru o companie”, este de părere Daniel Milicescu.

O altă categorie vulnerabilă în perioada Sărbătorilor sunt angajații care lucrează în instituții care asigură  permanența, așa cum sunt mecanicii de tren, vatmanii, medicii sau pompierii. Și în cazul acestora factorul psihologic este foarte important, frustrarea de a se afla la muncă în timp ce majoritatea se relaxează sau petrece putând duce la accidente nedorite.

Cum pot fi prevenite accidentele de Crăciun

În primul rând, este nevoie de precauție la montarea decorațiunilor și a luminițelor de Crăciun. Nu trebuie folosite elemente improvizate pentru montare. Nu vă urcați pe scaune, alegeți întotdeauna o scară, atât la birou, cât și acasă. De asemenea, nu lăsați în priză instalațiile în momentul în care părăsiți casă ori locul de muncă. Cele mai multe ornamente nu sunt proiectate să funcționeze fără întrerupere, iar riscul de incendiu este crescut.

Pentru a evita suprasolicitarea în săptămânile dinaintea Crăciunului, prioritizați-vă sarcinile. Aglomerarea nu va face angajații mai productivi, dimpotrivă. Există riscul să fie nevoie să se reia în ianuarie o mare parte dintre task-urile îndeplinite superficial pe fondul oboselii.

Nu în ultimul rând, managerii instituțiilor care asigură permanență în perioada Sărbătorilor trebuie să fie atenți la organizarea programului și a turelor de lucru.

”Este de dorit ca angajații desemnați să lucreze de Crăciun să își poată asuma acest lucru. În funcție de particularitățile psihologice individuale, există persoane care nu au o problemă cu a lucra de Sărbători, în timp ce altele resimt asta ca pe o uriașă povară. În plus, cel mai important aspect care trebuie asigurat în această perioadă este contactul social. Recomandăm ca, acolo unde este posibil, managerii să organizeze un dejun sau o cină festivă în pauza de masă a angajaților. În cazul celor care sunt pe teren, un telefon de felicitare se poate dovedi un element important de susținere”, adaugă Daniel Milicescu

Nu în ultimul rând, fie că vorbim de petrecerea de Crăciun a firmei sau de masa cu familia, excesul de alcool trebuie evitat pentru a vă putea bucura din plin de Sărbători, fără a avea nevoie de ajutor medical de urgență.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share