Satele-fantomă din Republica Moldova: Circa 116 000 de oameni au părăsit mediul rural în ultimii 3 ani

Populația rurală în Republica Moldova a scăzut în ultimii trei ani cu 116 mii de oameni, scrie Moldova1.md

Potrivit datelor statistice, în acest an, numărul acestora constituie peste 1,4 milioane de oameni, dintre care mai puțin de șase procente sunt copii și adolescenți sub 19 ani.

Astfel, zeci de sate rămân doar pe hartă și în amintirile celor care au plecat. În unele case, în loc de râsetele copiilor, se aude doar vântul.

Satul Odaia din raionul Șoldănești a fost greu de găsit fără navigatorul GPS, mai ales că nu există niciun indicator unde se află localitatea. Asfalt aici nu a fost niciodată, iar pentru a ajunge în sat, mașina a fost lăsată din cauza lipsei drumului de acces.

„Sate fantomă în care nu locuiește nimeni, iar dacă și este un locuitor sau doi, devin tot mai multe în Republica Moldova în fiecare an. Satul Odaia din raionul Șoldănești a fost cândva destul de populat. Aici erau zeci de case, un magazin și o școală. Acum, aproape toate locuințele sunt părăsite. Iar dacă mergi puțin mai departe, sunt unele de la care au rămas doar pereții”.

Potrivit datelor statistice, în satele din raionul Șoldănești locuiesc în jur de 24 de mii de oameni. În ultimii zece ani, numărul lor a scăzut cu peste cinci mii. Oamenii au plecat în străinătate sau au optat să locuiască în oraș. Principalul motiv – lipsa locurilor de muncă și a infrastructurii.

Dacă până acum cei de peste hotare și-au investit banii în locuințele din sat, acum preferă să cumpere apartamente în capitală. Astfel de case ca în Odaia devin tot mau multe. Dacă intri, îți imaginezi istoria generațiilor care au crescut aici.

În următoarea casă, imaginea este și mai sumbră. Accesul a fost anevoios, iar din casă au rămas doar pereții și tavanul – practic, un morman de pietre.

Locuitorii satului vecin Alcedar spun că localitatea Odaia a început să se depopuleze la începutul anilor 90 ai secolului trecut. Până atunci, era îngrijit și verde. În centrul satului era un izvor unde se adunau localnicii, însă, tinerii au plecat, iar bătrânii au murit.

Satul Frunzești din raionul Florești, fondat în 1929, mereu a fost unul mic. Aici s-au stabilit țăranii care au primit pământurile din jur pentru a le lucra. Potrivit datelor, în 1940 în sat erau 21 de locuitori, iar în 2004 – 66. Acum, sunt înregistrați 40 de oameni. Vârsta medie a locuitorilor din satele țării noastre este de 41 de ani.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share