Sătui de “vremurile bune”, bugetarii anunță primele proteste

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a afirmat în cadrul conferinței de presă de astăzi că intenționează să picheteze luni, 6 decembrie curent, între orele 9:30 – 11.30, sediul Parlamentului Republicii Moldova dacă nu va fi luată în considerație revendicările sindicaliștilor din sistemul bugetar privitor la decizia de a constrânge salariații-membri de sindicat din sectorul bugetar în dreptul lor de a beneficia de premiul anual, prevăzut la art. 211 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Or, prin aprobarea în cadrul ședinței Guvernului din 3 decembrie 2021, a avizelor la amendamentele proiectelor Legii bugetului de stat pentru anul 2022 și Legii pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2022), premiul anual pentru salariații din sectorul bugetar pentru anul 2020 nu va fi achitat. Concomitent, la propunerea Guvernului se va menține aplicarea actualei prevederi din art. 211 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, potrivit căreia premiul anual va fi achitat personalului din unitățile bugetare pentru rezultatele activității în anul de gestiune, deși în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022, aprobat de Guvern la 19 noiembrie curent și de Parlament în prima lectură, era prevăzută modificarea articolului menționat din lege, prin care personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, fapt care permitea acordarea premiului anual și pentru rezultatele anului 2020.

Mai mult decât atât, la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, se propune precizarea art. 3, lit. f) din proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022, care ar permite achitarea de către toate unitățile bugetare a premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021 – în anul 2022, în cazul unei eventuale insuficiențe a mijloacelor financiare în anul 2021.

Astfel, examinând avizele Guvernului la amendamentele acestor legi anuale importante, putem concluziona despre lipsirea de dreptul de a beneficia de premiul  anual nu doar aferent rezultatelor anului 2020, dar și despre incertitudinea achitării premiul anual aferent anului 2021 în anul curent, fapt care este inadmisibil, mai cu seamă în contextual în care majorarea valorilor de referință este planificată de doar 5,6% – 5,9% în condițiile în care prețurile medii de consum doar în perioada a 10 luni ale anului 2021 au crescut cu 8,29%, urmând să crească până la finele anului, pornind de la majorarea tarifelor la resursele energetice care vor afecta puterea de cumpărare a populației în ansamblu.

În contextul celor menționate, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului Republicii Moldova:

  1. Menținerea redacției propuse la pct. 4 al art.XIII (referitor la expunerea într-o nouă redacție a art. 211 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar) din proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2022) și votate în I lectură de către Parlament, prin care personalul din unitățile bugetare va beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, cu intrarea în vigoare imediată a modificării date, fapt care ar permite acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020.
  2. Alocarea mijloacelor financiare suplimentare pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020 în decembrie 2021, pentru salariații din sectorul bugetar.

Concomitent, sindicaliștii au solicitat organizarea la 6 decembrie 2021, cu începere de la ora 8.30, a unei întrevederi a conducerii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și președinților federațiilor sindicale din ramurile bugetare cu Președintele Parlamentului și Președinții comisiei parlamentare economie, buget și finanțe; comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media pentru discutarea subiectului în cauză.

Comunicat de presă.

Total
0
Shares
Total
0
Share