Alte știri

Satul din Canada care a luat foc după temperaturile istorice a ars aproape complet. Oamenii sunt îngroziți: „Parcă ne-a lovit o bombă”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lytton, localitatea care a luat foc după ce acolo a fost atinsă cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada, a ars în proporție de 90%. Trei incendii de proporții au înconjurat satul respectiv ca un zid de foc. Locuitorii au fost evacuați și abia au avut timp să își ia câteva obiecte în timp ce casele le-au fost cuprinse de flăcări în câteva minute. A fost ca și cum ne-ar fi lovit o bombă, a povestit un localnic.

Situația devine disperată în vestul Canadei, unde aproape 500 de oameni au murit din cauza valului istoric de căldură. Lytton, satul în care a fost doborât recordul național de temperatură a ars aproape complet.

Insuportabil – așa descriu oamenii din Lytton situația cu care se confruntă în probabil cea mai neagră săptămână din viața lor. Confruntați cu temperaturi-record de aproape 50 de grade Celsius, ei își văd acum casele cum ard una câte una.

Lytton, localitatea care a luat foc după ce acolo a fost atinsă cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada, a ars în proporție de 90%. Trei incendii de proporții au înconjurat satul respectiv ca un zid de foc. Locuitorii au fost evacuați și abia au avut timp să își ia câteva obiecte în timp ce casele le-au fost cuprinse de flăcări în câteva minute. A fost ca și cum ne-ar fi lovit o bombă, a povestit un localnic.

„Uite, și casa asta s-a dus. Tot satul este pe ducă”.

„Toate clădirile de pe această stradă au dispărut…au fost făcute praf. Nu mai avem o locuință la care să ne întoarcem”, spun oamenii.

Zeci de focare sunt momentan în regiune, iar oamenii au avut la dispoziție doar câteva minute ca să-și salveze viața. „10 minute și nici măcar nu vedeam încotro merg…A trebuit să mă opresc și să aștept ca fumul să se împrăștie puțin. A fost ca și cum ne-ar fi lovit o bombă”, a povestit un localnic.

„Se pare că incendiul a trecut peste munte și e pe cale să ajungă la toți cei care sunt blocați pe acel versant. Eu și câinele meu abia am scăpat, puteam vedea cum ardea casa în timp ce plecam, nici n-am avut timp să ies pe ușă”, a ad[ugat altul.

Jean McKay, care a fugit din localitate împreună cu fiica ei Deirdre, în vârstă de 22 de ani, a declarat pentru CBC cât de greu i-a fost să-și părăsească locuința.

„Am plâns. Fiica mea a plâns. A spus: <Nici măcar nu știu de ce mi-am luat cheia. S-ar putea să nu avem nici măcar o casă>. I-am spus: <Da, știu. Atâta timp cât suntem împreună, vom supraviețui. Mă rog doar ca casele noastre să fie OK>”, a povestit ea.

„Nu pot înțelege”, a declarat pentru CBC Edith Loring-Kuhanga, o femeie care a fugit și ea din Lytton. „Întregul nostru oraș a dispărut”, a spus ea.

Ce s-a întâmplat în Lytton

Oamenii au fugit, mulți fără lucrurile lor, deoarece fumul și flacăra au cuprins localitatea în care locuiesc aproximativ 250 de persoane, situată la aproximativ 260 km nord-est de Vancouver.

„În aproximativ 15 minute întregul oraș a fost cuprins de flăcări. Oamenii practic și-au luat animalele de companie, și-au luat cheile, s-au urcat în mașină și au fugit”, a declarat Jan primarul Polderman pentru BBC.

Jan Polderman a emis ordinul de evacuare miercuri seară, din cauza unui incendiu de vegetație.

Vântul care sufla cu rafale de până la 71 km pe oră a favorizat extinderea cu câte 20 de kilometri pe oră a focului spre nord, în localitate, au spus meteorologii.

Temperaturile din Lytton au urcat marți până la 49,5 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Canada. A fost a treia zi în care recordul de temperaturi a fost doborât.

Incendiile vin după un val fără precedent de caniculă care a lovit vestul Canadei. Temperaturile arzătoare, mai degrabă potrivite pentru Sahara, sunt cauzate de o cupolă de căldură care afectează această zonă și nord-vestul Statelor Unite. Pentru canadieni a fost un șoc total, care a dus la epuizarea stocurilor de aparatele de aer condiționat din magazine, la suspendarea campaniilor de vaccinare anti-COVID și la închiderea școlilor.

loading...

Comments are closed.