Social

Savatie Baștovoi, cu bucurie în suflet: Oricova va avea o cursă regulată Călărași-Oricova-Călărași

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oricova va avea o cursă regulată Călărași-Oricova-Călărași. Asigurarea a fost făcută de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în urma publicării unor poze cu Oricova înzăpezită și apariției unui reportaj Pro Tv în care sătenii se plîng de lipsa transportului public care să-i lege de primul punct medical, aflat la 10 km distanță, în orașul Călărași, a scris pe facebook Savatie Baștovoi.

De cîțiva ani, oamenii din Oricova trebuie să facă economii pentru a merge la oraș după medicamente sau alte nevoi, deoarece drumul îl pot face doar cu taxiul care îi costă 120 lei moldovenești. Această sumă pentru bătrîni înseamnă 1/4 din pensie. Prețul călătoriei trebuie să fie conform tarifelor practicate în condiții normale de transportul public.

”M-am documentat asupra situației cu transportarea sătenilor din Oricova către Călărași și am luat legătura cu mai mulți factori de decizie, inclusiv Președintele raionului, dl Sergiu Arteni, care mi-a și comunicat azi că problema va fi soluționată de către Consiliul raional. Acesta va avea grijă să aloce bani din luna următoare unui agent economic, care va efectua curse regulate Oricova-Călărași”, a fost răspunsul ministrului Monica Babuc într-un comentariu public la postarea care semnala problema oricovenilor.

Încă din anii 70 ai secolului trecut, locuitorii sătucului Oricova erau legați de oraș printr-o cursă regulată gratuită pe care o asigura Primăria orașului Călărași. Cursa era destinată în primul rînd elevilor, toți copiii din Oricova învățînd la școlile din Călărași. Fiind un sătuc cu doar 45 de case, Oricova nu are școală, grădiniță, punct de poliție, iar, mai nou, nici punct medical. Formal, Oricova este o stradă a orașului Călărași, aflîndu-se în grija Primăriei Călărași, deși se află la 10 km distanță.

Restabilirea cursei regulate Călărași-Oricova-Călărași cu o regularitate de 2 ori pe zi, dimineața și la prînz, va asigura normalitatea acestei comunități mici, dar care se bucură de aceleași drepturi cetățenești ca și restul oamenilor din Republica Moldova.

loading...

Comments are closed.