Scandal în UE: Comisia Europeană vrea să dea în judecată Germania

Un scandal major s-a iscat în Uniunea Europeană (UE) după ce Comisia Europeană a anunțat că este gată să dea în judecată Germania pentru impunerea unei taxe suplimentare vecinilor săi pentru achiziționarea de gaze din depozitele sale, scrie Gândul.ro

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen admite că aceste practici încalcă regulile UE privind piața unică.

Procesul, denumit o procedură de încălcare a dreptului comunitar, ar urma să fie inițiat în următoarele zile, potrivit Reuters.

Taxa germană este o consecință a crizei energetice europene din 2022, când Moscova a redus furnizarea de gaze către Europa, iar o explozie subacvatică a afectat conducta Nord Stream care alimenta Germania, responsabilă cu 15% din importurile de gaze ale Europei.

Pentru a compensa costurile ridicate ale achiziționării de gaze non-rusești și pentru a-și reumple depozitele de stocare, Germania, cea mai mare economie din UE, a impus o „taxă de neutralitate” pentru vânzările de gaze către vecinii săi.

Taxa suplimentară a crescut semnificativ de la introducerea sa în octombrie 2022, generând preocupări din partea unor guverne UE care consideră că încalcă regulile pieței unice.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că se menține în contact cu autoritățile germane în privința acestei chestiuni, fără a specula asupra posibilelor proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

Ministerul Economiei și al Climei din Germania a susținut că taxa este nediscriminatorie și că alte țări UE au beneficiat de umplerea rapidă a depozitelor germane de gaze, contribuind astfel la securitatea energetică europeană și la stabilizarea prețurilor.

Procedura oficială a UE începe cu o notificare de solicitare de informații, urmată de cererea de conformitate cu legislația UE, înainte ca problema să fie trimisă Curții Europene de Justiție. Această procedură ar putea dura luni de zile.

Mai multe state membre, printre care Republica Cehă, Austria, Slovacia și Ungaria, au cerut Comisiei Europene să ia măsuri împotriva taxei germane. Autoritatea de reglementare a energiei din UE a avertizat că aceste taxe au crescut prețurile gazului în unele țări și nu ar trebui să fie aplicate comerțului transfrontalier.

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a subliniat că taxa amenință solidaritatea în UE și afectează eforturile de reducere a dependenței de gazul rusesc.

Ministerul Economiei și al Climei din Germania a respins aceste preocupări, afirmând că taxele nu restricționează comerțul între statele membre și că nu există justificare pentru revenirea la gazul rusesc.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share