SCANDALOS! Agricultorii să-și golească propriile conturi bancare și să nu aștepte ajutor de la stat, spune Gavrilița

Să-și cheltuie banii din economiile acumulate. Acesta este răspunsul premierului moldovean dat agricultorilor care s-au plâns că zeci de mii de hectare riscă să nu fie lucrate în acest an din cauza scumpirii fertilizanților, produselor de uz fitosanitar și a motorinei. Natalia Gavrilița a declarat că, deocamdată, nu a primit niciun demers din partea fermierilor, dar i-a îndemnat să nu aștepte ajutor din partea statului, ci să suporte scumpirile din contul banilor pe care i-au câștigat din roada bună a anului trecut.

”Înțelegem că este o perioadă grea, pentru că au crescut prețurile la materiile prime care nu sunt produse în Republica Moldova. De exemplu, avem un deficit pe piețele internaționale. Avem și dificultăți legate de tranzitul îngrășămintelor din Rusia prin Ucraina spre Moldova. Aceasta înseamnă că asociațiile de profil trebuie să găsească căi alternative mai scumpe. În același timp, anul trecut am avut și o roadă record, și un preț record la produsele agricole și majoritatea agricultorilor au anumite economii în această privință”, a declarat șeful Guvernului.

Acum două zile, Asociația Forța Fermierilor a emis un comunicat prin care declara că agricultorii sunt extrem de îngrijorați de situația actuală și cer Guvernului să convoace de urgență o adunare pentru a discuta situația.

”Constatăm că în 9 luni prețurile la fertilizanți și produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de 3 ori, iar motorina s-a scumpit cu aproape 50 % și asistăm în continuare la o creștere necontrolată a prețurilor la resursele energetice. Au urmat majorările în lanț pentru piesele de schimb, lubrifianți, tehnică, utilaje și echipamente agricole. Pe piață se simte un deficit acut de îngrășăminte minerale în special azotate care stau la baza producției cerealiere pentru anul 2022. Drept rezultat, fermierii sunt în mare dificultate în privința efectuară lucrărilor de primăvară calitative, mai ales în condițiile climaterice nefavorabile cu insuficiența de umiditate și iernarea complicată a culturilor de toamnă. Starea financiară a mai multor agricultori mici și mijlocii este una precară și disperată. La primăvară ne putem aștepta la zeci de mii de hectare de terenuri care nu vor fi lucrate și însămânțate sau chiar preluate de către holdingurile mari din țară. În acest context, Comitetul solicită ca Prim-ministrul împreună cu Ministerul Agriculturii să convoace de urgență o adunare extinsă a fermierilor pentru a discuta situația în complexul agroindustrial în preajma lucrărilor de primăvară și identificarea soluțiilor de susținere a producătorilor agricoli cu compensarea parțială a cheltuielilor pentru procurarea motorinei și fertilizanților. În cazul în care nu suntem auziți, ne rezervăm dreptul să revenim la alte măsuri relevante”, se arată în declarația fermierilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share