Editoriale

Scandalul în jurul caritate.md: Setea de „срач” se pare că e unicul lucru ce ne unește ca neam. Ideea națională a noastră – dacă vreți

Pinterest LinkedIn Tumblr

Scandalul în jurul caritate.md e un exerciuțiu perfect antropologic. Setea de „срач” se pare că e unicul lucru ce ne unește ca neam. Ideea națională a noastră – dacă vreți. Despre aceasta a scris azi pe facebook Anatol Untură / Dart Vader.

Nimeni nu se straduie să intre în esență. Jumate din wall-ul meu au sărit la beregata jurnalistei, altă jumate s-a apucat să dea foc la caritate.md.

În așa teme sensibile ca caritatea și copiii – nu ar trebui să fie loc de presupuneri din partea jurnaliștilor. Pe de altă parte e nevoie de transparență totală și tone de rapoarte amănunțite, cu documentare video pentru orice ban colectat din partea celor ce organizează donațiile. Acum asistăm însă, la un circ cu cai mediatici din ambele tabere. Limbaj licențios, învinuiri, linșaj mediatic și toate zoile urât mirositoare – pe care așa de tare iubim să le savurăm online.

Am discutat azi cu mulți din bloggerii și influencerii cu care am mediatizat și v-am îndemnat să donați în cazuri de pe caritate.md, guvern24.md și zeci de altele offline. Toți într-un glas au jurat să nu mai facă nici un share la nici o cauză de care nu se ocupă personal. Idee nu am cine e vinovat în toată situația asta, cred că avem cu toții încă prea puțină informație pentru a trage concluzii categorice.

Trebuie de așteptat ce au de spus amebele părți și desigur legea. Până una alta, însă, au de pierdut absolut toți cei ce organizau campanii de caritate online și offline – de la pamperși pentru copiii – până la renovări de spitale și grădinițe. Și desigur zeci și sute de bolnavi care nu mai reușesc să își adune bani de tratament.

Nu cunosc personal pe nimeni nici de la caritate.md, nici de la rise.md – dar în locul lor aș organiza o conferință de presă comună unde oricine ar putea să le puie întrebări și să primească răspunsuri. Aș invita acolo și pe reprezentanții spitalului din Turcia, și procurorii, și familiile din filmul rise.md. S-a donat public, de fiecare din noi – deci și „judecata” trebuie să fie la fel publică.

Cred că va fi cel mai vizionat eveniment din istoria țării. Și un exercițiu bun, antropologic – despre noi toți.

Autor: Anatol Untură, Facebook 

loading...

Comments are closed.