Candidata la alegerile prezidențiale, Natalia Morari, a lansat ieri un atac dur la adresa guvernării PAS și a ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, acuzându-i de corupție și de intimidare. Morari a criticat modul în care autoritățile au gestionat scandalul legat de compania internațională Sumitomo, pe care statul intenționează să o sancționeze cu sute de milioane de lei.
Morari a afirmat că investigațiile jurnalistice realizate de echipa sa au scos la iveală detalii importante despre caz, detalii care ar fi fost ignorate sau ascunse de autorități. Potrivit acesteia, compania Sumitomo ar putea părăsi Republica Moldova, la fel ca alte companii internaționale, din cauza presiunilor și a corupției din instituțiile statului.
„După ce am publicat cifre clare, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, m-a acuzat public de răspândirea de fake news și de minciună. În acest context, am decis să-l dau în judecată și să cer despăgubiri de un milion de lei, pe care îi voi dona în scopuri caritabile”, a declarat Natalia Morari.
Candidata a acuzat guvernarea PAS de manipulare și de încercarea de a minimaliza scandalul, menționând că autoritățile nu au reușit să gestioneze corespunzător situația, aducând în discuție și lipsa de acțiune a premierului Dorin Recean și a președintelui Maia Sandu.
Morari a criticat și mass-media, acuzând presa de partid că a ignorat dreptul la replică și că a cenzurat informațiile despre acest caz. Ea a lansat, de asemenea, o provocare publică către Alina Radu, șefa unui important ziar, să o invite la un interviu pentru a discuta în mod deschis despre aceste subiecte.
Săptămâna trecută, Natalia Morari a publicat o serie de documente privind cazul Sumitomo, care fusese negat de către ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Morari a adus acuzații grave și detaliate împotriva lui Alaiba, acuzându-l de dezinformare și implicare într-un caz de extorcare.
Declarația integrală a Nataliei Morari:
ȘI ACUM CINE SUNT MINCINOȘII, MINCINOȘILOR?
Ies la iveală tot mai multe detalii în scandalul în care statul a implicat compania internațională Sumitomo, pe care, vă reamintesc, intenționează să o sancționeze cu sute de milioane de lei. Totul a început după ce redacția noastră a tras un semnal de alarmă asupra faptului că această companie riscă să părăsească și ea Moldova, după ce alte două companii, Coroplast și Fujikura, au plecat, deși ultima continuă să opereze în Ucraina, o țară implicată în război. După publicarea cifrelor, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, mi-a dedicat o postare în care a făcut acuzații grave – că sunt mincinoasă, că răspândesc fake news și, citez, am căzut mai jos decât Bogdan Țîrdea.
Răspunsul meu pentru vicepremierul Maiei Sandu îl puteți vedea pe canalul nostru. Apropo, domnule Alaiba, ne vedem în instanță, unde voi solicita daune de un milion de lei, pe care îi voi folosi în scopuri caritabile. Cu salariile pe care le aveți, cred că nu va fi o problemă să plătiți pentru minciunile lansate împotriva mea, după ce am prezentat cifre clare privind situația acestei companii, căreia i s-a cerut o mită de 400.000 de euro pentru a nu fi sancționată cu 268 de milioane de lei. Pentru a încerca să diminuați valul enorm al acestui scandal, ce ați făcut? L-ați pus pe șeful Consiliului Concurenței să iasă în fața presei pentru a mai stinge din incendiu. Și ce a ieșit? Exact invers. Am avut un soi de sentiment de rușine. Omul efectiv nu știa nimic.
Ați înțeles? Ei organizează o conferință de presă, dar nu au habar cum stau lucrurile nici măcar în linii generale. Iar ceea ce a urmat este de-a dreptul amuzant.
Ei nici nu știu dacă CNA a deschis vreun dosar. Vă spunem noi – da, a deschis, domnule Gherțescu, a deschis. Culmea, el organizează o conferință de presă și spune că abia crede că se va adresa oficial către Centru pentru a-i întreba cum stau lucrurile.
Din sursele noastre din cadrul CNA, denunțul la CNA cu privire la estorcarea de mită de către vicedirectorul Consiliului Concurenței de la compania Sumitomo a fost depus de însuși directorul acestei companii, Igor Corman. Mai știm că premierul Dorin Recean este într-o stare de furie enormă pentru că acest caz a ajuns public. De asemenea, știm că Dorin Recean a fost personal informat despre acest caz încă din 2022, pe când era secretarul Consiliului Suprem de Securitate, și atunci a promis personal că problema va fi rezolvată. Mai știm că despre acest caz au fost informați personal președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului Igor Grosu. Și nimic, absolut nimic nu au făcut. Și asta după toate promisiunile lor despre toleranță zero față de corupție! Credeți că doamna Sandu nu știe despre acest caz pornit de CNA după denunțul lui Igor Corman? Știe foarte bine. Și, spre deosebire de Andrei Spînu, pe care îl apără fervent ori de câte ori este nevoie și chiar intervine public, spunând că personal i-a verificat contractele de achiziții de gaze și că totul este în regulă, în cazul acestui abuz față de unul dintre cei mai mari investitori din Moldova, Maia Sandu nu face absolut nimic. Noi cunoaștem toate acestea, dar nu ne putem trăda sursele. Cert este că situația voastră este dramatică, de aceea atacați ca șacalii pe cei care vă demască.
Reamintesc că imediat ce domnul Alaiba și-a permis să mă atace doar pentru că am prezentat niște realități, aproape toată presa lor de partid a titrat același lucru – Natalia Morari este o mincinoasă! Dragi colegi, dragi moraliști ai societății, dar unde este dreptul la replică? Nu mai aveți numărul meu de telefon? Cenzura la voi este mai dură decât pe vremea lui Plahotniuc în presa sa? Tuturor acestor redacții care m-au atacat ca și Dumitru Alaiba, le-am cerut dreptul la replică. Până la momentul înregistrării emisiunii, au reacționat doar cei de la Ziarul de Gardă și Newsmaker, însă într-o manieră mai subtilă – au făcut un update la știrea de luni și s-au spălat pe mâini. Altfel spus, au adăugat un alineat la o știre veche pe care nimeni nu o mai citește. Ceilalți colegi, care singuri se proclamă liberi și independenți, continuă să tacă.
Apropo, am văzut că doamna Alina Radu, șefa ziarului sus-menționat, a realizat un podcast în care dă verdicte candidaților, susținând că opoziția nu răspunde la solicitările redacției sale și continuă cu alte insinuări.
Reamintesc că opoziția are acces extrem de limitat la presă. Pe ici pe colo mai apare la vreo emisiune, iar dacă apare în presa de partid, doar în culori negative, ca dușmani ai poporului.
Doamna Alina Radu, dacă tot realizați podcasturi, vă propun să mă invitați și pe mine la un interviu. Una la una. Orice temă doriți dumneavoastră, eu nu vă cer subiectele, așa cum fac liderii guvernării atunci când merg la televiziunile lor. De fapt, ei nu cer subiectele, ei le dictează jurnaliștilor.
Ce spuneți, doamna Radu? Sau vă temeți că veți avea soarta jurnalistului Dorin Galben, care a fost dat afară imediat după un interviu necoordonat cu Turnul?