Social

Se dă startul admiterii în colegii, centre de excelență și școli profesionale din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Luni, 16 iulie, va fi dat startul admiterii la studii în colegii, centre de excelență și școli profesionale. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministrul educației, culturii și cercetării. Potrivit ordinului, în colegii și centre de excelență admiterea se va desfășura din 16 iulie pînă pe 4 august, cu publicarea rezultatelor pe 7 august. Între 8 și 11 august va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunțarea rezultatelor pe 14 august. În școlile profesionale, depunerea actelor are loc din 16 iulie și pînă pe 11 august.

Rezultatele vor fi făcute publice pe 14 august. Între 15-24 august va fi desfășurat concursul repetat pentru locurile neacoperite, cu anunțarea rezultatelor pe 25 august. Candidații vor achita o taxă de înscriere la concursul de admitere. Copiii rămași fără ocrotire părintească sînt scutiți de taxa de înscriere și sînt cazați gratuit în căminul instituției de învățămînt, în perioada de admitere. La concurs se pot înscrie absolvenții cu certificat de studii gimnaziale; cu diplomă de bacalaureat; cu atestat de studii medii generale; cu certificat de studii liceale sau echivalente acestora și elevii care nu au absolvit gimnaziul (9 clase) dar au atins vîrsta de 16 ani și dispun de un certificat de reușită.

În acest an se alocă 20% din numărul locurilor cu finanțare bugetară pentru copiii cu dizabilitate severă, accentuată și medie; rămași fără ocrotire părintească; cei care au părinți cu dizabilitate severă; ai căror părinți au participat la acțiunile militare pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, la războiul din Afganistan sau la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl; proveniți din familiile cu patru și mai mulți copii, aflați la întreținerea părinților. La fel, absolvenții școlilor cu limbă moldovenească de predare din localitățile din stînga Nistrului; de etnie romă; tinerii care au urmat serviciul militar în termen și candidații care anexează recomandarea agentului economic cu confirmarea asigurării locului de practică și a angajării în cîmpul muncii.

Potrivit comenzii de stat, în instituțiile de învățămînt profesional tehnic secundar, în anul de studii 2018-2019 vor fi admiși 7073 de candidați la locurile cu finanțare bugetară și 680 – cu achitarea taxei de studii.

În Republica Moldova sînt 86 de instituții de învățămînt profesional tehnic, dintre care 12 centre de excelență, 32 de colegii și 48 școli profesionale.

loading...

Comments are closed.