În cadrul Administrației Prezidențiale a Federației Ruse se analizează redistribuirea unor atribuții între prim-adjunctul șefului administrației, Serghei Kirienko, și adjunctul acestuia, Dmitri Kozak, potrivit informațiilor obținute de publicația Vedomosti de la mai mulți oficiali federali și surse apropiate de administrația prezidențială.
Discuțiile vizează întărirea rolului lui Serghei Kirienko pe așa-numitul „contur extern” al politicii interne, în contextul noilor responsabilități pe care acesta le-a primit începând cu 2024. Una dintre variantele analizate este înființarea unei noi structuri în subordinea lui Kirienko, care să se ocupe de relațiile externe în sfera politică, dar și integrarea unor direcții deja existente, precum cea pentru cooperare transfrontalieră sau cea pentru relații interregionale și culturale cu țările străine – direcții aflate în prezent sub coordonarea lui Kozak.
Potrivit surselor Vedomosti, scenariul cel mai probabil, aflat deja în discuție avansată, este crearea unor departamente noi în cadrul direcțiilor deja coordonate de Kirienko. Acestea includ: Direcția pentru politică internă, Direcția pentru monitorizarea proceselor sociale, Direcția pentru proiecte publice și Direcția pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații.
„Anumite ajustări au loc tot timpul”, a confirmat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, care a precizat că deocamdată nu a avut loc o redistribuire formală de competențe: „Dacă va fi, vom informa”.
Kirienko a început să preia responsabilități externe în 2022, odată cu atribuțiile privind Donbasul, iar din 2024 i-au fost adăugate relațiile cu Abhazia, Osetia de Sud, Republica Moldova și regiunea transnistreană. Recent, el a preluat și dosarul Armenia. Aceste zone erau anterior în grija Direcției pentru cooperare transfrontalieră, coordonată de Kozak.
Spre deosebire de foștii oficiali Vladislav Surkov și Viaceslav Volodin, Kirienko este primul care gestionează astfel de dosare externe din poziția de prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale.
Potrivit analistului Mihail Vinogradov, aceste modificări confirmă întărirea poziției instituționale a lui Kirienko în structura puterii de la Kremlin. „Este vorba mai puțin despre succesul electoral și mai mult despre menținerea unei prezențe politice active în regiune”, a comentat acesta.
Ultimele modificări structurale în administrația prezidențială au avut loc în vara anului 2024, după realegerea lui Vladimir Putin, când au fost înființate cinci direcții noi, printre care Direcția pentru analiza socială și Direcția pentru politica umanitară.