Economic

Se ieftinesc apartamentele în Capitală. Vezi noile prețuri

Pinterest LinkedIn Tumblr

După o perioadă de stabilitate de circa şapte luni, preţurile la spaţiul locativ din Chişinău şi-au reluat tendința de scădere din ultimii şapte ani.

Astfel în luna mai-iunie 2017, preţul mediu al unui metru pătrat de de spațiu locativ pe piața primară (apartamente noi) din Chișinău a constituit 523 de euro, în scădere cu cinci euro (circa un procent), comparativ cu o perioadă de şapte luni (octombrie 2016-aprilie 2017), când s-au menţinut la nivelul de 528 de euro.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut preţurile au scăzut cu circa 3,5%. Ţinând cont și de aprecierea cursului monedei naționale față de euro, apoi scăderea reală de preț este chiar mai semnificativă.

„În prezent se atestă cele mai mici preţuri la spaţiul locativ din ultimii opt ani, iar evoluţiile confirmă şi prognozele experţilor noştri”, se arată într-un comentariu al bursei Lara.

Potrivit acestora în următoarele luni tendinţa de ieftinire a spaţiului locativ s-ar putea accentua. Anterior experţii bursei imobiliare au prognozat că în acest an prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ pe piața primară (apartamente noi) din Chișinău s-ar putea diminua cu 9-12%.

În acelaşi timp, specialiştii de la agenţia Euroimobil constată că în ultimele trei luni nu s-a atestat o reducere a preţului la apartamente.

În prezent cele mai mari preţuri la spaţiul locativ se atestă în sectorul Centru din Chişinău şi sunt cu 18-20% mai mari decât media de pe piaţă. Astfel, în iunie 2017 un metru pătrat de spaţiu locativ ajungea aici la 636 euro (în cazul unei garsoniere), în timp ce în sectorul Botanica – 603 euro, în cartierul Albişoara – 598 euro, iar la Telecentru – 573 euro.

Cele mai mici preţuri în cazul garsionierelor se atestă în cartierele Otovasca – 478 de euro pentru un metru pătrat, Aeroport – 522 euro şi Sculeni – 550 de euro. În cazul apartamentelor mai spaţioase preţul un metru pătrat este mai mic şi coboară chiar şi sub nivelul de 400 de euro în cartierul Otovasca.

loading...

Write A Comment