Actual

Se împlinesc 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. Maia Sandu se distrează la festivalul iProsop

Pinterest LinkedIn Tumblr

Se împlinesc 81 de ani de la primul val al deportărilor staliniste. În noaptea de 12 spre 13 iunie, peste 30 de mii de români din Basarabia şi Bucovina de nord au fost ridicaţi şi duşi în mod forţat în Siberia, informează trm.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Operaţiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în jurul orei două şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Grupuri de militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii, le băteau cu putere oamenilor la uşi, în miez de noapte, luând prin surprindere gospodarii. „Într-un sfert de oră să fiţi gata!”. Acesta era ordinul care li se dădea basarabenilor cuprinşi de teamă şi disperare.

Le era permis să ia doar câte 10 kg de bagaje de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util era confiscat de către cei care i-au ridicat în miez de noapte. Oamenii erau urcaţi în camioane, fiind duşi până la gară. Acolo erau îmbarcaţi în marfare, fără apă, mîncare, înghesuiţi câte 100 de persoane, în vagoane cu o capacitate de câteva ori mai mică.

Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soţie şi copii şi dus în lagărul de muncă forţată, în GULAG, sau împuşcat. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Cei deportaţi, de la copil la bătrân, erau repartizaţi la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri şi în cooperative meşteşugăreşti..

După moartea lui Iosif Stalin, în 1953, oamenilor li s-a permis să revină acasă, însă a urmat o altă perioadă grea şi plină de încercări pentru cei care au decis să revină la baştină.

În 2013, la Chişinău a fost inaugurat un monument în memoria victimelor deportărilor comuniste. Denumit „Trenul durerii”, monumentul sculptat de maestrul Iurie Platon, este amplasat în Scuarul Gării Feroviare.

Până la această ora, președintele Maia Sandu nu a transmis vreun mesaj privind deportările staliniste. Șefa statului este plecată la un festival din Cimișlia, la iProsop.

loading...

Comments are closed.