Se pregătește terenul pentru o alianță dintre PDM și PAS?

alianta pas pdm, plahtoniuc, maia sandu, republica moldova, integrare europeana, chisinau ue

În ultimul timp, urmăresc cu mare atenţie cum ia naştere şi se dezvoltă un nou curent de opinie. Deocamdată, acest curent de opinie e destul de timid, dar se vede clar cum prinde forţă de la o zi la alta. Mă refer la informaţiile precum că între PAS şi PDA, formaţiuni care au anunţat anterior că vor merge în următoarele alegeri parlamentare împreună, ar fi apărut disensiuni. Mai mult ca atât, în presă s-au strecurat informaţii precum că Maia Sandu ar insista deja ca raportul de prezenţă a candidaţilor pe lista blocului să fie 3 la 1 în favoarea PAS, nu de 1 la 1, cum a înţeles multă lume că va fi, atunci când s-a anunţat că cele două partide au decis crearea blocului în baza principiului egalităţii şi parităţii.

Nu apariţia acestor informaţii îmi dă de gândit, pentru că în astfel de situaţii ele sunt inevitabile. Sunt alte momente care mă pun pe gânduri şi la ele mă voi referi mai jos. În primul rând, mi-a atras atenţia faptul că cei de la PAS nu au reacţionat deloc la apariţia unor astfel de informaţii. Deci, putem concluziona că la baza lor stă ceva real. În al doilea rând, mi-a atras atenţia faptul că aceste informaţii vin în mare parte din cercuri apropiate de actuala guvernare, care par a fi extrem de interesate ca PAS şi PDA să nu mai meargă împreună. Şi, citind printre rânduri, mai înţeleg ceva – aşteptarea guvernării de pe urma unui eventual „divorţ” politic dintre PAS şi PDA e mult mai mare decât simplul fapt că va eşua o tentativă de consolidare a forţelor pro-europene de opoziţie. Miza se pare că e mult mai mare.

Încerc să înţeleg care ar fi interesul real guvernării şi aici îmi amintesc în primul rând de declaraţia democraţilor că, după alegeri, vor opta pentru o coaliţie de guvernare cu forţele pro-europene. E mai mult ca sigur că Andrei Năstase şi PDA nu vor accepta o asemenea coaliţie, pentru că activul acestui partid e reprezentat de oameni care au luptat pe baricade ani în şir împotriva actualei guvernări. Cei din PAS, deşi se declară împotriva guvernării, nu prea au fost văzuţi pe baricade (cu unele mici excepţii), deci sunt un fel de opoziţie moderată. E clar că pentru PD este foarte important ca, dacă PAS şi PDA nu vor eşua în tentativa de a crea un bloc comun, atunci din partea acestuia să candideze cât mai puţini reprezentanţi ai PDA. Cu cei din PDA actuala guvernare nu se va putea înţelege nicidecum după următoarele alegeri, iar cu cei din PAS – nimic nu e bătut în cuie. Nu vreau să-i supăr pe cei din PAS cu suspiciunile mele, dar, dacă de la PDA se vede cam ce oameni vor fi promovaţi în Parlament, ce profil politic au aceştia, de ce calităţi umane dispun, în cazul PAS aceste momente nici pe departe nu sunt clare. Iar oamenii pe care nu-i cunoşti, ai şi dreptul să-i tratezi cu anumită suspiciune.

Un alt moment important – Maia Sandu este mult mai expusă presiunilor externe decât Andrei Năstase. Va fi suficient ca Maiei Sandu să se i se spună de peste ocean că trebuie să aleagă răul mai mic şi, „în numele intereselor ţării”, să facă coaliţie cu Vlad Plahotniuc şi, cel mai probabil, o va face. Nu cred că americanii au aceeaşi forţă de convingere şi în cazul lui Andrei Năstase. Vlad Plahotniuc a fost de nenumărate ori în SUA în ultima perioadă, iar plecările sale de fiecare dată au generat diferite presupuneri, scenarii etc. Potrivit unor informaţii, şi Maia Sandu tot încolo merge, iar înainte de această vizită, deloc întâmplător, apar şi informaţiile precum că ea impune condiţii inacceptabile PDA, chiar dacă anterior se anunţase despre principiul egalităţii şi parităţii.

Deci, putem deduce că, după anunţul făcut de PAS şi PDA că vor merge împreună în alegeri şi până în prezent, lucrurile s-au schimbat. Probabil, Maia Sandu şi colegii săi au deja alte interese, dacă au schimbat strategia şi, probabil, se pregătesc de alt parteneriat decât cel anunţat deja. Avem dreptul să facem astfel de concluzii de vreme ce PAS nu reacţionează deloc la informaţiile ce apar (mai ales că vin dintr-o direcţie anume), dar şi pentru că se suprapun mult prea multe lucruri pentru a fi considerate simple coincidenţe.

Dacă se va rupe alianţa PAS-PDA, Andrei Năstase şi echipa sa vor ieşi în câştig. În primul rând, pentru că PDA va putea reveni la ideea frontului antioligarhic comun (care, se pare, nu prea era agreată de PAS pentru că presupune o alianţă şi cu unele partide de stânga), ce s-ar putea dovedi mult mai eficientă decât cea a unui bloc comun al dreptei pro-europene. În al doilea rând, pentru că, dacă PAS va face totuşi coaliţie cu PD în câteva luni, PDA va rămânea principalul exponent al unui enorm segment de electorat, care a fost trădat de nenumărate ori şi, din păcate, s-ar putea pomeni trădat din nou.

autor: Dumitru Spătaru, Tribuna.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share