Ministerul Muncii și Protecției Sociale propune ca 1 și 2 iunie 2023 să fie considerate zile de odihnă pentru angajații din sectorul bugetar, conform proiectului de hotărâre care ar putea fi adoptat la ședința Guvernului din 17 mai 2023. Propunerea se bazează pe prevederile alin. (5) art. 111 din Codul muncii nr. 154/2003 și are în vedere faptul că ziua de 1 iunie este Ziua ocrotirii copilului.
Conform proiectului de hotărâre, ziua de 1 iunie 2023, care este și Ziua ocrotirii copilului, ar urma să fie declarată zi de odihnă. În plus, în scopul utilizării optime a zilei de odihnă de către salariați și a zilelor de repaus săptămânal, se propune ca și ziua de vineri, 2 iunie, să fie considerată zi de odihnă. În ambele cazuri, timpul de odihnă ar urma să fie recuperat prin extinderea timpului zilnic de muncă.
Această propunere se aplică pentru ministere, alte autorități administrative centrale și locale, precum și pentru instituțiile publice. Zilele de 1 și 2 iunie 2023 vor fi considerate zile de odihnă, cu recuperarea completă a timpului de odihnă prin extinderea timpului zilnic de muncă, asigurându-se în același timp buna funcționare a unităților subordonate.
De asemenea, este important de menționat că proba de examen din cadrul examenului național de bacalaureat, stabilită pentru data de 2 iunie 2023, va avea loc conform orarului stabilit de Ministerul Educației și Cercetării, cu implicarea salariaților în conformitate cu prevederile Codului Muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003.
Evidența timpului de odihnă necesar pentru recuperare va fi ținută de angajatorul individual pentru fiecare salariat, inclusiv pentru cei care vor avea raporturile de muncă suspendate în perioada imediat următoare, până la recuperarea completă a timpului de odihnă. Ordinul privind timpul de odihnă necesar pentru recuperare va fi adus la cunoștința salariaților de către angajator.
Având în vedere condițiile expuse, se remarcă necesitatea ca actul normativ să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Pentru întreprinderile din sectorul real al economiei naționale, hotărârea va avea un caracter de recomandare.