Sebastian Burduja răspunde criticilor lansate de “călărețul singuratic” Călin Georgescu: „Populism cu idei puține, fixe și proaste”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a lansat o reacție la adresa afirmațiilor făcute de putinistul Călin Georgescu, pe care l-a numit ironic „călărețul singuratic”. Într-o declarație pe rețele, Burduja a demontat punct cu punct ideile promovate de Georgescu despre sectorul energetic, pe care le-a calificat drept „ridicole” și fără fundament.

Burduja a început prin a ironiza planul de țară al lui Georgescu, intitulat „Hrană, apă, energie”. „Despre hrană și apă nu comentez, dar despre energie e interesant să vedem ce spune cel care e mereu votat masiv. De ce masiv? Habar nu am, am observat că așa comentează armatele de trolli… masive”, a declarat ministrul.

Acesta a contestat afirmațiile lui Georgescu conform cărora energia eoliană nu ar fi viabilă. „Călin Georgescu ne spune că nu se produce energie în centralele eoliene, dar chiar acum, fix acum, 19% din tot ce producem vine de la moriștile alea care, chipurile, distrug totul în jur cu electromagnetismul lor reptilian”. Burduja a adăugat că asemenea afirmații demonstrează o lipsă crasă de înțelegere a domeniului energetic. „L-aș întreba pe domnul cu pricina dacă știe diferența dintre watt și volt, dar răspunsul e evident, având în vedere nivelul ideilor pe care le debitează”.

Ministrul Energiei a respins categoric și alte acuzații ale lui Georgescu, precum ideea că România ar vinde lacurile către străini sau că ar face „bișniță” cu gazul. „Nu există nicio inițiativă în acest sens – zero – și asta e interzis de Constituția României. Iar afirmația că dăm gratis gaz peste Prut și îl importăm scump din Ucraina este falsă. Nu importăm nicio moleculă de gaz din Ucraina”.

În contextul criticilor aduse suveranismului promovat de Georgescu, Burduja a subliniat că independența energetică nu înseamnă să devii dependent de Rusia. „Ce propune suveranistul Georgescu? În loc să exploatăm gazele din Neptun Deep, să luăm gaz ieftin de la ruși, deci să devenim dependenți de ei și să ne trezim că închid robinetul când ne e lumea mai dragă. Exact cum le fac celor din Transnistria acum. Dacă asta înseamnă suveranism… nu, mulțumesc”.

Burduja a evidențiat realizările din mandatul său, pe care le-a calificat drept cele mai importante din ultimii 34 de ani în sectorul energetic. „Am lansat cel mai ambițios program de investiții din ultimii 34 de ani, cu 14 miliarde de euro atrase și peste 17.000 MW în diverse faze: solar, eolian, nuclear, gaz, stocare și hidro. Dacă menținem acest ritm, România își va dubla capacitatea de producție până în 2032”.

Ministrul a punctat și realizările legate de energia pe bază de cărbune. „Pe mandatul meu, nu am închis niciun grup pe cărbune. Ba chiar am finalizat Grupul V Rovinari, după 10 ani de blocaje, și am salvat Complexul Energetic Valea Jiului”.

Burduja a subliniat că investițiile lansate sunt finanțate în mare parte din fonduri europene, dar și prin investiții private, precum centrala pe gaz de la Mintia, care va deveni cea mai mare din Europa. „Investiție 100% privată, pentru că statul nu trebuie să fie în tot și în toate (știm cum e asta din anii de beznă totalitară), ci trebuie să stimuleze investițiile private, în interesul românilor.”

În încheiere, Sebastian Burduja a lansat un mesaj puternic despre direcția strategică a României. „România își joacă anul acesta viitorul. Est sau Vest? Dependență sau independență? Să depindem noi de alții sau să depindă alții de noi? România e pe drumul cel bun pentru a avea energie suficientă și suficient de ieftină, atât pentru ce ne trebuie nouă, dar și pentru a exporta și peste Prut, și în Europa. Asta îi deranjează pe mulți, dar este calea corectă”.

Într-un apel la unitate și încredere, ministrul Energiei a încheiat mesajul: „Curaj, va fi bine. Înainte, împreună!”

Total
0
Shares
Total
0
Share