Seceta oprește barjele pe Dunăre: Fermierii moldoveni nu își pot exporta cerealele

Barjele nu se pot deplasa pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al apei, ceea ce împiedică exportul de cereale, a declarat pentru AGRO TV Moldova Serghei Ivanov, fermier din raionul Fălești. Situația este cauzată de seceta prelungită și temperaturile ridicate care afectează grav debitul fluviului.

”Este o batjocoră totală și ar fi bine ca să sunați la minister și să întrebați care e situația? Barjele nu se încarcă pentru că a scăzut nivelul apei în Dunăre, e bătaie de joc”, a spus Serghei Ivanov.

Nicu Belitei, directorul interimar al Agenției ”Apele Moldovei”, confirmă că problema este regională și afectează mai multe țări, inclusiv Bulgaria și România. ”Nivelul apei pe Tisa și pe Dunăre este foarte scăzut. În Bulgaria s-a pus limită pentru navigare pentru anumite nave. Situația la zi nu cred că o să se schimbe, din simplul motiv că soluția ar fi pe termen scurt și posibil să se înrăutățească situația și mai mult”, a declarat Belitei.

Republica Moldova nu deține stații de măsurare a nivelului apei la Portul Giurgiulești. Conform Agenției ”Apele Moldovei”, monitorizarea este posibilă doar pe râul Prut, la Costești, și pe Nistru, în orașul Dnestrovsc.

Ministerul Mediului avertizează că seceta afectează și râurile interne, iar bazinele acvatice din Europa sunt impactate sever de temperaturile caniculare și de lipsa precipitațiilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share