În Afganistan, insecuritatea alimentară rămâne alarmant de ridicată.
Impactul negativ al condițiilor climatice extreme, cum ar fi o secetă prelungită, combinat cu alte riscuri naturale, cum ar fi inundațiile și cutremurele, exacerbează vulnerabilitatea populației, peste 15 milioane de persoane, adică 36% din populație, fiind în situație de insecuritate alimentară, scrie News.ro
Haji Obaidullah, un fermier din districtul Zhirai din Kandahar, spune că seceta din această iarnă a afectat grav producția de alimente.
Haji Obaidullah, fermier, districtul Zhirai, provincia Kandahar: „Viile noastre și livezile de rodii s-au uscat, iar noi nu am putut cultiva porumb și fasole mung. Producția noastră de culturi de iarnă a fost redusă la jumătate din cauza secetei.”
Cu toate acestea, el explică faptul că combinația de secete urmate de inundații este cea care a afectat în mod semnificativ mijloacele de trai ale comunității sale în ultimii ani.
Haji Obaidullah, fermier, districtul Zhirai, provincia Kandahar: „Pe de altă parte, atunci când ploaia cade, nu mai este, regulat și la timp din cauza schimbărilor climatice. Inundațiile severe ne spală terenurile agricole. Am cerut sprijin de la FAO. Aceștia au fost de acord și au construit ziduri de reținere a apei pentru noi. Ca urmare, tinerii noștri au beneficiat de bani în schimbul muncii și, de asemenea, pământul nostru este protejat de inundații.”
Pentru a atenua șocurile climatice și pentru a îmbunătăți securitatea alimentară, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a sprijinit în ultimii doi ani comunitățile din Afganistan, prin intermediul unor programe „bani în schimbul muncii”, pentru a construi infrastructuri de gestionare a apei, inclusiv ziduri de retenție a apei și peste 6 000 de baraje de control, pentru a reduce impactul inundațiilor, a reface nivelul apelor subterane și a facilita irigarea, îmbunătățind astfel randamentul culturilor și oferind familiilor surse sigure de hrană.
Alexander Jones, director al Diviziei de mobilizare a resurselor din cadrul FAO: „Acesta este un proiect major de reabilitare a albiei unui râu. Avem o situație, după cum puteți vedea aici, în care râul tăia terenuri agricole importante și distrugea un canal de irigații foarte important în spatele meu, acolo. Aceasta este o zonă care este irigată în mod normal cu ajutorul canalului de irigații și a unor puțuri suplimentare pe care le puteți vedea și în fundal.”
Afganistanul este cel mai mare program de țară al FAO, unde continuă să opereze în ciuda instabilității politice continue. Organizația are peste 400 de angajați pe teren și este prezentă în toate cele 34 de provincii din țară. Activitatea FAO împreună cu alți parteneri din țară a făcut posibilă atingerea a peste 10 milioane de fermieri în 2023, contribuind în cele din urmă la reducerea treptată a cifrelor privind insecuritatea alimentară. Aceste intervenții joacă un rol vital, deoarece 80% din populația țării își câștigă veniturile din agricultură.