Secretariatul CE a aprobat certificarea VMTG ca operator independent, cu condiții stricte pentru mentenanța rețelelor de transport gaze

Secretariatul Comunității Energetice susține, în Opinia cu privire la certificarea independenței operatorului sistemului de transport gaze naturale Vestmoldtrangaz (VMTG), publicată recent, certificarea companiei ca operator de sistem independent, cu anumite condiții.

Astfel, procedura de unbundling prevede că după ce are loc certificarea provizorie a operatorului de transport, efectuată în februarie 2024, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicită Opinia Secretariatului Comunității Energetice, care în termen de patru luni emite poziția sa oficială cu privire la respectarea principiilor Directivelor UE, documentul a fost emis în iunie curent.

ANRE urmează să ia o decizie cu privire la certificarea sau refuzul certificării, luând în considerare Opinia Secretariatului, în termen de două luni după publicarea acesteia.

Secretariatul a scos în evidență că mentenanța rețelelor de transport pe care le gestionează VMTG, este efectuată de către proprietarul MTG, care este și subsidiara Moldovagaz, alt proprietar al rețelelor, iar VMTG nu are prerogativa de a controla efectiv lucrările efectuate, inclusiv de a le refuza dacă nu sunt conforme. Aceasta nu corespunde cu modelul de unbundling ISO.

Mai mult, secretariatul Comunității Energetice solicită ANRE modificarea contractului de locațiune pentru introducerea dreptului VMTG de a controla efectiv lucrările.

În ceea ce privește rețelele de transport de pe malul stâng al râului Nistru, care sunt operate tehnic de către MTG și asigurată mentenanța de către Tiraspoltrangaz, în baza unui acord dintre VMTG și MTG, Secretariatul conștientizează faptul că autoritățile naționale, inclusiv ANRE, nu controlează efectiv piața gazelor naturale din regiunea transnistreană, și respectiv desemnarea VMTG în calitate de operator de transport nu afectează în nici un fel fluxurile de gaze și piața gazelor naturale.

Pentru asigurarea condițiilor de certificare, Moldovagaz trebuie să transmită rețelele de transport care le aparține către altă companie, de exemplu către MTG, care la rândul său trebuie să asigure separarea funcțională prin adoptarea modificărilor în structura de guvernanță corporativă – Consiliul de administrație independent și să fie efectuate modificări în statutele Moldovagaz și MTG, care să excludă influența Moldovagaz în luarea deciziilor MTG.

În cazul în care această condiție nu este îndeplinită, Secretariatul Comunității Energetice solicită ANRE să retragă licența Moldovagaz în termen de 1 lună de la termenul limită care va fi stabilit în analiza privind securitatea furnizării gazelor naturale.

Această condiție se aplică și altor companii proprietare a rețelelor de transport – Rotaling Gaz; Garma Grup și Pricarpattransgaz. Trebuie să fie evaluate apartenența acestora la o întreprindere integrată pe vertical.

Total
0
Shares
Total
0
Share