Externe

Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo a cerut lui Serghei Lavrov eliberarea imediată a regizorului ucrainean Oleg Sențov

Pinterest LinkedIn Tumblr

Secretarul de stat american Mike Pompeo i-a cerut omologului său rus Serghei Lavrov să-l „elibereze imediat” pe cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în greva foamei de peste trei luni într-o închisoare din Rusia, relatează AFP.

Oponent al anexării Crimeii de către Moscova în 2014, Oleg Senţov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” şi „trafic de arme” în urma unui proces denunţat de către Kiev, Uniunea Europeană şi SUA.
Aflat în greva foamei din 14 mai, cineastul de 42 de ani cere eliberarea „tuturor prizonierilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia. El este menţinut în viaţă cu suplimente alimentare injectate de administraţia penitenciară rusă.

Secretarul de stat a exprimat îngrijorarea noastră faţă de starea de sănătate a lui Senţov şi a cerut Rusiei să-l elibereze imediat, precum şi pe toţi prizonierii politici ucraineni„, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, citat de evzmd.

În pofida numeroaselor solicitări din partea scriitorilor, actorilor şi cineaştilor occidentali, Moscova a refuzat până acum să cedeze, menţionând acuzaţiile de „terorism” pentru care Senţov a fost condamnat şi afirmând că cineastul ar trebui să ceară graţierea pentru a obţine eliberarea sa, ceea ce ucraineanul nu intenţionează să facă.

loading...

Comments are closed.