Ion Chicu, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, prin intermediul unei postări pe Facebook a făcut unele precizări cu privire la proiectul de stat „Prima Casă”. Funcționarul a declarat că e nevoie de a face aceste precizări din cauza faptului că numărul de oportunități se extinde cu regularitate.
Secretarul de Stat de la Ministerul Finanțelor recomandă tuturor persoanelor interesate de acest proiect să consulte cadrul normativ aferent al acestuia, adică legea 293 din decembrie 2017 și amendamentele la ea adoptate prin Legea 117 din iulie current, Regulamentul de implementare a programului, aprobat la 28.02.2018 de către guvern, dar și Regulamentele privind compensatiile din bugetul de stat, asa numitele initiative ”Prima Casă 2 și 3”, aprobate de guvern. ”PC-3” – chiar recent, pe 1 august 2018.
În opinia funcționarului, aceste acte normative descriu cat se poate de clar toate etapele necesare de parcurs pentru a beneficia de programul Prima Casă și elementele complementare aceastuia (compensațiile oferite din bugetul de stat PC 2și PC3).
Prin intermediul a 6 puncte, Ion Chicu a făcut precizările despre programul de stat pentru ca toți doritorii de a aplica la proiect să cunoască oportunitățile, dar și să elimine neclaritățile pentru cei care ar dori să aplice la acest program.
1. Dacă aveți o vîrstă mai mică de 45 de ani și nu ați deținut pe parcursul ultimelor 12 luni spațiu locativ suprafața căruia ar depăși 9 metri pătrați de spațiu locuibil pentru fiecare membru al familiei, sînteți eligibil pentru a solicita un credit imobiliar ”Prima Casă” la una din cele 5 bănci comerciale participante în program ( Modindconbank, Moldova Agroindbank, Victoriabank, Mobiasbanka, Eximbank). În conformitate cu amendamentele recente la legea ”Prima Casă”, sănteți eligibili chiar dacă dețineți în proprietate o casă de locuit în sat (cu excepția localităților din mun.Chișinău), dobândită prin moștenire sau donație. Deci, după ce v-ați ales locuința pe care doriți s-o procurați – vizitați oricare bancă din cele 5 pentru a solicita un credit imobiliar. Un mic sfat: treceți pe la mai multe bănci, pentru că băncile au politici diferite în privința ratei dobănzii…
2. La banca comercială veți primi toate instrucțiunile referitor la pașii necesari de întreprins pentru a obține un credit ”Prima Casă”, dar puteți să vă inspirați accesînd pagina internet: http://www.primacasa.gov.md/
3. După ce ați obținut creditul și sănteți ”cu cheile în mînă”, verificați dacă sănteți eligibil pentru a putea beneficia de compensații din bugetul de stat pentru participanții la programul ”Prima Casă”. Dacă activați într-o autoritate publică/instituție publică finanțată integral din bugetele componente ale bugetului public național; sau în instituție medico-sanitară publică; sau instituție de învățămînt superior de stat cu autonomie financiară – sînteți eligibil pentru compensații aferente programului ”Prima Casă -2”. Dacă aveți în familie copii pînă la 18 ani – sănteți eligibil pentru compensații aferente programului ”Prima Casă -3” (indiferent dacă activați în sectorul bugetar sau privat). Dacă întruniți ambele criterii – puteți beneficia de ambele categorii de compensații, aprobate prin regulamentele respective.
4. Pentru a beneficia de compensație este necesar să depuneți o cerere prin intermediul registrului electronic la următoarea adresă: https://crm.primacasa.gov.md/login . În cazul cînd intenționați să aplicați pentru ambele categorii de compensații, este necesar de depus două cereri separate.
5. După depunerea cererii operatorul va valida/respinge cererea pe parcursul a 5 zile lucrătoare, iar după prezentarea datelor despre contul bancar al aplicantului, cererea Dvs. va fi acceptată spre finanțare.
6. Dacă aveți întrebări suplimentare referitor la această procedură simplă – vă rog consultați informația de pe pagina internet: https://primacasa.gov.md/. Sau, telefonați la numărul 022 – 26 25 52.
Programul „Prima Casă” a fost lansat la 26 martie curent de către Guvern pentru a veni în ajutor și pentru a sprijini familiile tinere.