Secretarul de stat Andrei Chistol a participat la serata de comemorare „La steaua care-a răsărit …” In memoriam Titus Bogdan Jucov

Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol a participat în seara zilei de ieri, 5 octombrie, la serata de comemorare „La steaua care-a răsărit …” In memoriam Titus Bogdan Jucov. Evenimentul a avut loc în incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.

Secretarul de stat, Andrei Chistol a menționat că de șapte ani deja suntem nevoiți să vorbim despre maestrul Jucov la trecut, însă despre creația și moștenirea sa lăsată Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, vorbim la timpul prezent și chiar viitor.

„Istoria artelor spectacolului în Republica Moldova ar fi mai mult decât incompletă dacă am exclude teatrul de păpuși, și în particular Licuriciul. Șansa acestui teatru remarcabil a fost că a avut doi foarte longevivi părinți, mai întâi în persoana prim-regizorului Constantin Ilinschi între anii 1951-1978, iar mai apoi, evident, în persoana lui Titus Jucov care a condus teatrul din anul 1979. Practic o treime din cei 75 de ani de existență ai teatrului e sinonimă cu personalitatea lui Titus Jucov, astfel încât nu poate nega nimeni că generații întregi de basarabeni au fost educate inclusiv prin cele aproximativ 70 de spectacole pe care el le-a montat pe scena din inima Chișinăului, dar și în numeroasele turnee din țară. Iar această performanță pedagogico-artistică este unică, chiar și prin comparație cu alți titani ai scenei noastre, pentru care lumea copiilor a rămas totuși una îndepărtată.”, a afirmat oficialul.

Titus Jucov s-a născut la 28 septembrie 1950, în comuna Cobani, r-nul Glodeni. După absolvirea școlii din localitate, și-a continuat studiile la Institutul de Stat al Culturii din Moscova, Facultatea de Regie (1967-1971). A debutat ca regizor cu spectacolul de licența „Tribunalul”, la Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți. Începând cu 1991 a fost director la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

Pe parcursul carierei sale a montat aproximativ 70 de spectacolele printre care: „Mica vrăjitoare” de O. Preussler; „Rățușca cea urâtă” de H. Ch. Andersen; „Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” de I. Creangă; „Buzduganul fermecat” de L. Deleanu; „Purcelușul Cioc” de M. Turover; „Gelsomino” de G. Rodari; „Drum deschis” de  P. Cărare etc.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share