Actual

Secretarul de stat Daniela Cujbă a participat la reuniunea înalţilor funcţionari ai statelor Parteneriatului Estic

Pinterest LinkedIn Tumblr

Secretarul de stat Daniela Cujbă, a participat astăzi la reuniunea înalţilor funcţionari ai statelor Parteneriatului Estic, desfășurată în regim de videoconferință. La eveniment au luat parte atât  reprezentanții instituțiilor europene și ai statelor membre UE, cât și ai statelor din Parteneriatul Estic (PaE). Discuțiile au fost dedicate procesului de elaborare a obiectivelor PaE post-2020 și pregătirilor pentru cel de-al 6-lea Summit al Parteneriatului Estic, preconizat să aibă loc în primul trimestru al anului 2021.

Daniela Cujbă a reiterat interesul Republicii Moldova în intensificarea dialogului politic și aprofundarea cooperării sectoriale cu UE, fiind subliniat că țara noastră va acorda o atenție sporită cooperării în domeniul promovării statului de drept, consolidării integrității și combaterii corupției.

De asemenea, Republica Moldova va atrage o atenție majoră sporirii schimburilor comerciale în baza DCFTA, promovării transformărilor digitale în serviciul cetățenilor, implementării angajamentelor în sfera protecției mediului înconjurător, promovării mobilității și contactelor interumane.

În contextul discuțiilor despre asistenta UE pentru statele partenere, a fost reiterată aprecierea autorităților moldovenești pentru ajutorul acordat de UE în contracararea efectelor negative ale pandemiei COVID-19.

Notă: În martie 2020, Comisia Europeană a publicat Comunicarea comună cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic post-2020 în care a propus dezvoltarea cooperării în următoarele 5 domenii:

  • împreună pentru economii reziliențe, durabile și integrate;
  • împreună pentru instituții responsabile, stat de drept și securitate;
  • împreună pentru reziliență în materie de mediu și reziliență la schimbările climatice;
  • împreună pentru o transformare digitală reziliență și
  • împreună pentru societăți reziliențe, echitabile și favorabile incluziunii.

Detaliile despre viziunea Comisiei Europene pot fi consultate AICI.

loading...

Comments are closed.