Secretarul de stat, Grigore Stratulat a întreprins o vizită de lucru la Dubăsari. Care au fost subiectele abordate

Secretarul de stat, Grigore Stratulat a avut o întrevedere cu reprezentanții primăriilor și a consiliilor locale, Oficiului Teritorial Dubăsari al Cancelariei de Stat, Întreprinderii pentru silvicultură Tighina și Inspectoratului pentru Protecția Mediului Dubăsari.

În cadrul acesteia au fost discutate prioritățile ministerului – gestionarea corectă a deșeurilor, protejarea resurselor de apă și implementarea programului național de împădurire.

Gestionarea managementului deșeurilor în Zona 4 a constituit un aspect important ce a fost abordat în cadrul întrunirii.

În același context, secretarul de stat a vorbit despre necesitatea de a lichida gunoiștile neautorizate și de a construi un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, care să includă sistem centralizat de colectare a deșeurilor pe fracții, stații de transfer, stație de sortare și poligon de depozitare a deșeurilor, respectând normele de prevenire a poluării.

Actualmente, în Republica Moldova sunt peste 1500 de gunoiști neautorizate, ceea ce afectează mult calitatea vieții cetățenilor, dar și dreptul la un mediu sănătos și curat.

Tot în cadrul acestei întrevederii, Grigore Stratulat a vorbit și despre Programul național de împădurire și intenția ca până în anul 2032, în Republica Moldova să fie plantate aproximativ 145 mii ha de pădure.

Pentru anul 2024 se planifică plantarea arborilor/puieților și de reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe încă cel puțin 7 mii ha de teren promovând în special speciile autohtone bine adaptate la schimbările climatice, asigurând condiții de gestionare eficientă a culturilor pe bază de specii exotice, dar naturalizate.

În fondul forestier proprietate publică a statului din raza de activitate a raionului Dubăsari, la compartimentul ”Regenerarea pădurii” în anul 2023 au fost efectuate lucrări de regenerare artificială pe o suprafață de 7 ha. Potrivit datelor oficiale, doar 11% din suprafața Republicii Moldova este împădurită, în timp ce media în UE este de 37,7%.

Total
0
Shares
Total
0
Share