Actualitate

Secretarul de stat Svetlana Nicolaescu: „Îndemnăm toți cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a-și proteja sănătatea și viața”

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Republica Moldova, acoperirea vaccinală împotriva COVID-19 a atins rata de 18,8%, fiind administrate 1.099.094 de doze de vaccin. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței săptămânale. 

„Avem o majorare cu 145% a numărului de decese în ultima săptămână și cu 16% a numărului de cazuri noi de COVID-19. În acest context,  îndemnăm cetățenii să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție pentru a-și proteja sănătatea și viața. Toate vaccinurile disponibile astăzi în Republica Moldova sunt sigure și eficiente”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Svetlana Nicolaescu.

Totodată, aceasta a atras atenția asupra ratei joase de vaccinare în rândul angajaților sistemului de educație, de circa 30%. În context, le-a recomandat să se vaccineze pentru a oferi siguranță copiilor, odată cu revenirea la școală.

„La nivel mondial, 30% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, iar zilnic, sunt administrate mai mult de 38.000.000 de doze de vaccin. Atenționăm oamenii de toate categoriile de vârstă care sunt eligibili pentru imunizare. E ultima șansă să mergeți la vaccinare, să vă protejați și să începeți anul școlar alături de copii, în siguranță.  Virusul va crea noi variante, iar următoarea ar putea fi mai contagioasă și mai fatală”, a menționat președinta Consiliului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.

Potrivit ultimelor rapoarte, 87,5% din lucrătorii medicali au fost imunizați împotriva virusului. Asta a determinat reducerea cu 90% a ratei de imbolnavire  în rândul acestora. De altfel, de la începutul campaniei de imunizare, au fost raportate 1.456 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală în regiunile țării, cele mai bune rezultate sunt înregistrate în municipiul Chișinău – 28,5%, Soroca – 21%, Dubăsari – 20%. În același timp, în raioanele Sângerei, Taraclia și UTA Găgăuzia, se înregistrează cea mai redusă acoperire vaccinală din țară de 10,3% – 13%. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.567.350 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de toate instituțiile în sănătate la nivel național și internațional, fiind singura soluție pentru a opri pandemia.

Pentru administrarea vaccinului, oamenii se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa la vaccinare prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md

loading...

Comments are closed.