Externe

Secretarul general al NATO: Dacă Finlanda și Suedia solicită aderarea, ele vor fi binevenite

Pinterest LinkedIn Tumblr

Finlanda și Suedia ar fi binevenite în NATO dacă ele ar decide să adere la organizație, dar orice astfel de decizie depinde de cele două țări, a declarat marți secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”Lor le revine decizia, dar dacă vor solicita (să adere), atunci mă aștept ca 30 de aliați să îi primească cu bucurie”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferință de presă organizată în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările Alianței, informează Agerpres.

El a adăugat că NATO va găsi probabil modalități ”de a răspunde îngrijorărilor pe care ele le-ar putea avea în legătură cu această perioadă provizorie între depunerea cererii și producerea ratificării (de către aliați)”. Stoltenberg s-a referit astfel la posibila retaliere din partea Rusiei înainte ca cele două state să intre sub protecția deplină a NATO.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte și din Uniunea Europeană. Țările membre ale UE care nu au aderat la Alianța Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Finlanda are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri.

loading...

Comments are closed.