Secretarul General al NATO, la Praga: Aliații trebuie să mențină sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar”

Miniștrii de Externe ai NATO au încheiat vineri, 31 mai 2024, două zile de întâlniri și evenimente în Praga, Cehia, cu o sesiune informală a Consiliului Nord-Atlantic. În cadrul unei întâlniri prezidate de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, aliații au făcut progrese în pregătirea Summitului de la Washington din iulie și au convenit că acordarea sprijinului pentru Ucraina trebuie să rămână o prioritate de top.

Vorbind după Consiliu, Secretarul General a declarat că NATO va prelua un rol mai mare de coordonare în furnizarea de echipamente și instruire pentru Ucraina, afirmând că aceasta va „oferi mai multă predictibilitate pentru Kiev și va răspunde atât nevoilor imediate, cât și celor pe termen lung”. El a subliniat faptul că „practic toată asistența militară pentru Ucraina – 99 la sută – provine de la Aliații NATO”, afirmând că este logic ca NATO să joace „un rol mai mare” în aceste eforturi. Secretarul General a propus, de asemenea, un angajament financiar multianual pentru Ucraina.

„Rusia trebuie să înțeleagă că nu ne poate depăși în răbdare”, a spus Secretarul General, evidențiind faptul că, de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, „Aliații au furnizat aproximativ 40 de miliarde de euro în fiecare an sub formă de ajutor militar pentru Ucraina”.

Stoltenberg a subliniat că, pentru a accelera sfârșitul războiului, membrii NATO trebuie să mențină „cel puțin” nivelurile actuale de sprijin pentru Ucraina „atât timp cât este necesar.”

Total
0
Shares
Total
0
Share