Economic

Secretul offshore urmează să fie anulat pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Secretul offshore urmează să fie anulat pentru a asigura o transparență maximă în activitatea companiilor din Republica Moldova. O inițiativă legislativă în acest sens a fost aprobată astăzi, 28 octombrie, în lectură finală, cu votul a 74 de deputați, transmite IPN.

Proiectul conține modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența. Accesul cetățenilor la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de ASP. Aceasta va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Autorii susțin că această inițiativă va contribui la prevenirea corupției și a evaziunii fiscale, prin promovarea transparenței în societate, dar și asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public.

Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017-2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

loading...

Comments are closed.