În pofida provocărilor economice globale, sectorul viticol autohton a reușit să se adapteze și să crească în ultimii doi ani, iar în 2023, potrivit analizelor, sectorul de producere a strugurilor pentru masă a înregistrat şapte recorduri. Aceste lucruri au fost anunțate și analizate astăzi, la Stăuceni, unde a avut loc Forumul național al strugurilor pentru masă, scrie Moldpres.md
Prezent la eveniment, Andrian Digolean, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a menționat importanța colaborării între autorități, instituțiile de cercetare și sectorul privat pentru a sprijini creșterea și diversificarea sectorului. Totodată, oficialul s-a referit la subvențiile oferite din partea statului pentru dezvoltarea ramurii.
“La înființarea plantațiilor cu struguri pentru masă oferim 45 mii lei/ha, pentru instalarea sau modernizarea sistemelor de suport de tip Pergola – 200 mii lei, iar pentru sistemul de suport Gable – 75 mii lei. Deci doar pentru o plantație și suport, ajutorul din bugetul național însumează 245 mii lei. Există, de asemenea, subvenții pentru sistemele antigrindină și antiploaie, echipamente anti-îngheț, irigații și drone, acoperind 50% din costuri. Pentru mașini și echipamente agricole se acordă subvenții de 25-35% per unitate”, a explicat Andrian Digolean.
Urmare a deciziei Parlamentului European, exportatorii moldoveni de struguri pot accesa piața UE fără restricții tarifare sau cantitative.