Alte știri

Ședința Comisiei Unificate de Control, blocată de partea transnistreană

Pinterest LinkedIn Tumblr

La reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control din 28 ianuarie. care a avut loc la Bender. delegația Republicii Moldova a chemat din nou părțile să examineze, să ia atitudine și să identifice soluții la probleme acute  care periclitează continuu situația în Zona de Securitate și afectează mecanismele existente ale operațiunii de pacificare.

S-a reiterat inadmisibilitatea acțiunilor provocatoare ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului exteriorizate prin răpirea cetățenilor, prin instalarea abuzivă a posturilor „grănicerești” sau prin demonstrarea armamentului în cadrul unor manifestații publice.

Pentru a eficientiza funcționarea Comandamentului Militar Întrunit și a elimina divergențele în activitatea observatorilor militari, s-a propus repetat să fie inițiată elaborarea unui regulament care să înglobeze într-un singur act toate instrucțiunile și indicațiile deja existente.

Exponenții Tiraspolului nu și-au schimbat poziția abordată de mai mult timp. Aceștia au respins nu doar argumentele delegației Chișinăului, ci chiar și o inițiativă de compromis înaintată în cadrul reuniunii de reprezentanții Federației Ruse, care ar putea contribui la deblocarea proceselor de documentare a posturilor în Zona de Securitate.

Reprezentantul Ucrainei a fost cel care a susținut lista subiectelor propuse pentru discuție. Acesta a caracterizat drept disfuncțional mecanismul de pacificare pe râul Nistru, având în vedere incapacitatea de a elimina posturile ilegale și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului în perimetrul Zonei de Securitate.

Prin neacceptarea ordinii de zi, partea transnistreană a blocat din nou deschiderea ședinței.

 

loading...

Comments are closed.