Șeful cabinetului Maiei Sandu: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot. Este reacția lui Adrian Băluțel, fostul consilier al lui Pavel Filip, în prezent șeful cabinetului președintei Maia Sandu, după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a sesizat Curtea Constituțională cu privire la votul prin corespondență. Potrivit reprezentantului instituției prezidențiale, implementarea votului prin corespondență este o lege pilot, iar dacă cetățenii noștri din Canada, SUA și țările nordice vor vota fără mari dificultăți, mecanismul va fi extins și pentru alte state, notează IPN.

Ieri, socialistul Vlad Batrîncea a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă legea cu privire la votul prin corespondență, aprobată de majoritatea PAS. Potrivit lui Batrîncea, guvernarea încalcă prevederile constituționale care garantează drepturi egale pentru toți alegătorii. De asemenea, guvernarea este acuzată de subiectivism în selectarea secțiilor de votare, favorizând doar anumite categorii de alegători.

„Opinia mea este că dacă organizezi acest vot prin corespondență doar în SUA și Canada, ar trebui să tinzi să aibă posibilitatea întreaga diasporă să poată vota prin acest mecanism. Inclusiv cei din Franța, Germania. După mine, aici este problema juridică, în a asigura egalitatea tuturor cetățenilor noștri aflați peste hotare de a beneficia de acest sistem de vot. Dar nu există în lume sisteme electorale perfecte. După mine, acesta este un mecanism care are drept scop oferirea posibilității cetățenilor noștri aflați peste hotare de a vota. Mulți dintre cetățenii noștri fac mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot și statul are obligația, prin reprezentanții săi, de a ușura exercitarea drepturilor democratice ale cetățenilor”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

În același context, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, acuză opoziția socialistă de tentativa de tergiversare a implementării votului prin corespondență. Potrivit lui Băluțel, PSRM vrea să limiteze accesul diasporei la vot.

„PSRM, de fapt, încearcă să tergiverseze posibilitatea de a vota pentru un număr mare de cetățeni. Ei încearcă să limiteze accesul diasporei la vot. Este un exercițiu de votare pilot, care va fi pilotat în Canada, SUA și țările nordice. Dar acest lucru se face pentru că este o tranziție către un nou model, mai complex, de a vota. S-a mers pe opțiunea acestor țări pentru că avem un număr mare de cetățeni, în special, în Canada și SUA, care se află la distanțe extrem de mari pentru a merge la secția de vot. Este un model pilot, dacă totul va merge bine, acest model va fi extins. Este dorință ca toți cetățenii noștri din diaspora să poată vota cât mai ușor”, a spus reprezentantul instituției prezidențiale, Adrian Băluțel.

„Acțiunea PSRM este o acțiune eminamente politică și are menirea să servească agenda de propagandă. Această acțiune este împânzită de minciuni. Este un fals că nu s-au organizat consultări cu participarea partenerilor și a societății civile. Eu nu știu dacă a fost o lege mai consultată public. În plus, această lege va avea un impact minor. Dacă vor fi 5 mii de voturi valabil exprimate prin corespondență, eu voi fi foarte surprins. Plăcut surprins. Discutăm foarte mult pe o chestie destul de minoră”, a spus expertul Watchdog, Valeriu Pașa.

Potrivit legii, la alegerile prezidențiale din acest an, prin corespondență vor putea vota doar cetățenii Republicii Moldova din Canada, SUA, Finlanda, Suedia, Norvegia și Islanda. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Total
0
Shares
Total
0
Share