Alte știri

Șeful diplomației americane îndeamnă Israelul și pe palestinieni să protejeze civilii și în special copiii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful diplomației americane Antony Blinken a îndemnat luni Israelul și pe palestinieni „să protejeze civilii și în special copiii”, reafirmând totodată că statul israelian are, „în calitate de democrație”, „o datorie aparte” în această privință, informează AFP.

„Vom continua să ducem o diplomație activă pentru a pune capăt acestui ciclu de violență” și „noi suntem gata să acordăm sprijin dacă părțile vor să ajungă la un armistițiu”, a declarat Blinken în timpul unei vizite la Copenhaga, transmite Agerpres.

El a exprimat din nou sprijinul SUA pentru dreptul Israelului de „a se apăra”, apreciind că „nu există nicio echivalență posibilă între un grup terorist care trage rachete orbește împotriva civililor și o țară care se apără împotriva acestor atacuri”.

„Prin urmare, le cerem Hamas și altor grupări din Gaza să pună imediat capăt atacurilor cu rachete”, a insistat secretarul de stat american în timpul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său danez Jeppe Kofod.

De asemenea, Antony Blinken a afirmat că SUA i-au cerut Israelului să le furnizeze „precizări” cu privire la „justificarea” atacului care a distrus sâmbătă, în Fâșia Gaza, un imobil în care se aflau sedii ale unor mass-media internaționale.

Foarte prudent, șeful diplomației americane a spus că, personal, nu a văzut eventuale informații împărtășite de autoritățile israeliene și prin urmare nu s-a pronunțat asupra legitimității atacului. „Aceasta înseamnă – și acest lucru este cu adevărat crucial – că Israelul are o responsabilitate aparte în ceea ce privește protejarea civililor în timp ce el se apără, și aceasta include în mod clar și jurnaliștii”, a subliniat el.

În total, începând din 10 mai, au fost uciși 197 de palestinieni, dintre care cel puțin 58 de copii, fiind rănite peste 1.200 de persoane.

De partea israeliană au fost ucise zece persoane, dintre care un copil, fiind rănite 282 de persoane ca urmare a tirurilor efectuate de grupări armate palestiniene, inclusiv Hamas, dinspre Fâșia Gaza.

Israelul susține că atacă doar poziții ale militanților, însă unele dintre acestea se află în mijlocul unor zone rezidențiale aglomerate. Conform Israelului, armata face tot posibilul pentru a evita victimele civile.

În Gaza, clădirea cu 13 etaje ce adăpostea echipele canalului de știri Al-Jazeera și ale agenției americane de presă Associated Press a fost pulverizată sâmbătă de mai multe rachete. Armata israeliană ceruse anterior evacuarea clădirii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că această clădire a fost „o țintă perfect legitimă”, susținând că se bazează pe date furnizate de serviciile de informații.

Citește și: Uniunea Europeană este îngrijorată de situația persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans şi intersex

loading...

Comments are closed.