Șeful INTERPOL a avut o discuție cu Cernăuțeanu, în subordinea căruia se află Oficiul INTERPOL din Chișinău

Șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu, în subordinea căruia se află Oficiul INTERPOL din Chișinău, a avut o ședință bilaterală în regim de videoconferință cu Secretarul General al INTERPOL, Jürgen Stock, în contextul informațiilor apărute în sursele media cu privire la schema de corupție ce ține de Notițele Roșii INTERPOL.

Cauza penală denumită generic „INTERPOL”: 4 persoane au fost eliberate, 1 persoană se află în arest și are statut de învinuit

Oficialii au abordat circumstanțele relevate pe caz care vizează direct specificul activității atât a Inspectoratului General al Poliției al MAI, cât și Secretariatului General al INTERPOL, în ceea ce privește activitatea Biroului Național Central (BNC) INTERPOL Chișinău.

Ambii conducători și-au exprimat angajamentul de cooperare reciprocă și deschidere deplină în abordarea și monitorizarea activității BNC INTERPOL Chișinău, pentru neadmiterea potențialelor utilizări necorespunzătoare a sistemelor INTERPOL.

Prin urmare, conștientizând necesitatea întreprinderii măsurilor de rigoare imediate, șeful IGP a solicitat Jürgen Stock detașarea unui expert în Moldova, pentru evaluarea activității BNC INTERPOL Chișinău care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor INTERPOL la nivel național. Inițiativa a fost salutată de către Secretarul General, fiind demarate aranjamentele necesare pentru detașarea unui expert al Organizației în misiune de lucru în Moldova.

Un alt pas important imediat întreprins a fost inițierea unei anchete de serviciu în vederea elucidării orice acțiuni ilegale admise de către angajații Poliției din cadrul BNC INTERPOL Chișinău, manifestate prin presupusa implicare în scheme de corupție. Astfel, prin ordinul șefului IGP din 06.06.2024, toți angajații care erau vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție.

Franța și Marea Britanie anchetează deturnarea activității INTERPOL de către unii oficiali și persoane private din Republica Moldova

În pofida provocărilor survenite, Viorel Cernăuțeanu a asigurat că BNC INTERPOL Chișinău își continuă activitatea în regim obișnuit, asigurând schimbul de informații cu omologii din cele 196 țări membre ale INTERPOL, conform competenței funcționale.

Secretariatul General al INTERPOL și Inspectoratul General al Poliției din Moldova vor continua să-și intensifice eforturile pentru a sprijini deplin investigațiile în curs și pentru a identifica soluții eficiente de îmbunătățire a cooperării autorităților de aplicare a legii din Moldova cu INTERPOL.

Total
0
Shares
Total
0
Share